Quantcast
Channel: Oulun seudun elinkeinokatsaus julki - BusinessOulu
Viewing all 298 articles
Browse latest View live

Terveydenhuollon ammattilaisten ja tutkijoiden ideoista uutta bisnestä

$
0
0

Matka ideasta uudeksi terveysteknologiatuotteeksi on pitkä, eikä lopputulos suinkaan aina ole menestystarina. Mahdollisuuksia terveysteknologian tutkimusideoiden käytännön tarpeen ja kaupallisen potentiaalin todentamiseen jo tutkimuksen alkuvaiheessa on kaivattu jo pidempään, ja nyt uutta potkua tähän on myös luvassa.

Euroopan aluekehitysrahasto on myöntänyt Terveysteknologian innovaatioprosessit -hankkeelle kaksivuotisen, 273 000 € rahoituksen 1.8.2015 alkaen terveysteknologian innovaatioiden tutkimuslähtöiseksi kehittämiseksi ja kaupallistamiseksi Oulun alueella.

Hanketta koordinoivan Centre for Health and Technology -innovaatiokeskuksen johtaja Maritta Perälä-Heape iloitsee hankkeen käynnistymisestä. ”Pääsemme tekemään sitä työtä, jota viime keväänä julkistetussa Terveysalan kasvustrategiassakin peräänkuulutetaan, eli rakentamaan alueen osaamispohjaan nojautuen uudenlaista innovaatioprosessia ja yhteistoimintamallia yliopiston, yliopistosairaalan ja yritysten kanssa. Hienoa, että työssä on mukana myös yliopiston innovaatiopalveluiden osaaminen ja kokemus.”

Hankkeessa luodaan alueella jo toimivaan terveysteknologian ekosysteemiin toimintamalli, jolla voidaan edesauttaa tutkimuslähtöisen liiketoiminnan synnyttämistä. Mallia kehitetään ja testataan käytännössä hankkeessa rahoitettavien Proof of Concept (PoC) -projektien avulla, joissa keskitytään selvittämään, onko tuoteidealle todella käytännön tarvetta ja mikä on tuotteen menestymispotentiaali markkinoilla. Yhteistyötä eri tahojen toimijoiden välillä helpotetaan luomalla tarvittavat sopimus- ja rahoitusmallit, ja yritykset aktivoidaan mukaan kehitystyöhön jo alkuvaiheessa. Tavoitteena on dokumentoida yhteistoimintamalli niin, että sitä voidaan soveltaa myös muilla toimialoilla ja paikkakunnilla.

”Tämän tyyppiselle ideoiden kehittämisen rahoitusmahdollisuudelle on todella tarvetta. Lisäksi hankkeessa rakennettavat toimintatavat ja sopimusmallit madaltavat myös terveydenhuollon ammattilaisten kynnystä tuoda ideoitaan esille ja tutkimusryhmien kehitettäväksi”, sanoo OuluHealth Labs:n projektipäällikkö Timo Alalääkkölä.

Hankkeessa ovat mukana Oulun yliopiston Centre for Health and Technology (CHT) -keskus, Oulun yliopiston innovaatiopalvelut, niin ikään EAKR-rahoitusta saava OuluHealth Labs sekä mukaan kerättävä ryhmä terveysteknologia-alan yrityksiä.

Hankkeen ensimmäiset PoC-projektit käynnistyvät tänä syksynä, ja avoin haku projekteille avataan jo lähiviikkoina.

Lisätiedot:
Veera Virta, projektikoordinaattori, Centre for Health and Technology, +358 50 340 9870
Maritta Perälä-Heape, johtaja, Centre for Health and Technology, +358 40 673 4159

http://www.oulu.fi/yliopisto/node/3395


Tuottava Idea – kilpailu, Alue D:n voittajien julkistus

$
0
0

Suomen Nuorkauppakamarit ry:n Tuottava Idea – kilpailuun on voinut osallistua 1.4.–15.5.2015. Alue D:n, Pohjois- ja Itä-Suomen, voittajat on valittu ja palkintojenjako suoritettu 19.8.2015 klo 09:00 The Njetwork Inn:ssä Oulussa. Voittajaideat jatkavat kansallisen raadin arvioitavaksi. Kansallinen voittaja julkistetaan 26.11.2015 Finlandia-talolla Helsingissä uudistuvan Kauppakamarifoorumin yhteydessä.

Alue D:n tuomaristoon kuuluivat Oulun Kauppakamarin toimitusjohtaja Jari P. Tuovinen, Pohjois-Pohjanmaan Startup - yrittäjien Puheenjohtaja Ykä Marjanen, Butterfly Ventures:n Co-founder & Partner Juho Risku sekä Kaleva Oy:n päätoimittaja Kyösti Karvonen. Raadin koollekutsujana sekä sihteerinä toimi Alue D:n alueprojektipäällikkö Mikko Nissi Oulun Tervaporvarien Nuorkauppakamarista.

Alue D voittajat 2015:

Yrityssarja ASMO Solutions Oy
Yhteiskuntasarja Sijaishaltija Oy
Palveluliiketoimintasarja Voittajaa ei valittu

Kunniamaininnat 2015:
PolarBear Pitching (yhteiskuntasarja)
Modti (yrityssarja)

Lyhyt kuvaus voittajista:

ASMO Solutions Oy
ASMO laturi
ASMO laturi on uudenlainen matkapuhelimen laturi, jonka sisällä oleva rele sammuttaa virran kulun
itsestään, kun puhelin irrotetaan laturista. Alueraati valitsi ASMO laturin yrityssarjan voittajaksi, koska
raadin mielestä idea on käytännön elämään konkreettisesti vaikuttava innovaatio, joka parantaa
jokaisen perheen arjen turvallisuutta sekä edistää ekologisuutta. Lisäksi idealla nähdään aidot
mahdollisuudet kansainväliseenkin menestykseen.

Yhteyshenkilö: Asmo Solutions Oy Asmo Saloranta
Idean ehdottaja: Paula Hyvönen, Oulun Tervaporvarien Nuorkauppakamari

Sijaishaltija Oy
Kesäduuni – 200 nuorelle töitä Rovaniemeltä
Kesäduuni kampanjan ideana on toimia kesäsetelinuorten työllistäjänä siten, että työnantaja voi olla yksittäinen perhe, yhdistys tai yritys, joiden tarjoamista pätkätöistä Sijaishaltija yhdistää kokonaisuuksia ja täten työllistää enemmän nuoria. Raadin mielestä idea on ajankohtaan hyvin sopiva käytännön oivallus, jolla yhdistetään yksinkertaisesti, mutta nokkelasti, henkilöstövuokraus ja kesätyösetelin käyttö. Idean avulla nuorille avataan mahdollisuus ensimmäiseen kesätyöpaikkaan, minkä vuoksi sillä on aitoa vaikuttavuutta ja se lisää yhteisöllisyyttä. Huomionarvoista ideassa on myös sen monistettavuus muualle Suomeen.

Yhteyshenkilö Sijaishaltija Oy Heidi Alariesto
Idean ehdottaja: Janne Konttaniemi, Rovaniemen Nuorkauppakamari

Lyhyt kuvaus kunniamainituista:

Midnight Pitch Fest ry / Business Kitchen
PolarBear Pitching
Polar Bear Pitching on tapahtuma, joka kokoaa yhteen parhaat ja kylmäpäisimmät startupit ympäri maailmaa kertomaan liikeideastaan hyiseen avantoon. Pitchaamaan merkittäville sijoittajille ja median edustajille pääsevät tarkkaan valikoidut startupit, joilla on esitellä parhaat skaalautuvat kansainvälisen potentiaalin omaavat liikeideat. Raadin mielestä idea on kunniamaininnan arvoinen siksi, että konsepti on kokonaisuudessaan hyvä esimerkki siitä, miten Oulun ja Pohjois-Suomen erikoispiirteet on käännetty kilpailueduksi. Luovalla hulluudella ja hyvin toteutetulla idealla on saavutettu merkittävää julkisuutta ja yhteiskunnallista vaikutusta sekä kasvatettu alueen vetovoimaisuutta.

Yhteyshenkilö: Midnight Pitch Fest ry Mia Kemppaala
Idean ehdottaja: Paula Hyvönen, Oulun Tervaporvarien Nuorkauppakamari

Modti Oy
Shape Programmable Materials
Raadin mielestä idea on kunnianhimoinen ja omaa valtavan markkinapotentiaalin. Idea yhdistää hienosti periteisen muotinvalmistuksen hyödyt joustavaan toimintamalliin, jossa tuote voidaan kustomoida asiakkaan tarpeiden mukaan murto-osassa nykyajasta. Vaikka idea ei ole vielä varsinaisesti tuottavassa käytössä, niin ideassa nähtiin potentiaali niin monelta kantilta, että kunniamaininta päätettiin myöntää.

Yhteyshenkilö Modti Oy Shane H. Allen
Idean ehdottaja: Elina Suonmaa, Joensuun Nuorkauppakamari

Tuottava Idea
Tuottava Idea -kilpailun avulla edistetään innovatiivisuutta ja etsitään uusia, tuottavia ideoita jo 38:n kerran. Kilpailun tarkoitus on lisätä yrittämisen yleistä arvostusta korostamalla omiin ideoihin perustuvien ja riskejä ottavien päätöksentekijöiden merkitystä kansantaloudelle sekä hyvinvoinnin lisäämiselle.
Tuottava Idea -kilpailuun voi osallistua mikä tahansa tuotteeseen, palveluun, tuotantomenetelmään, liikeideaan tai muuhun yritystoimintaa edistävään toimenpiteeseen liittyvä idea. Palkittava hanke voi olla kehitetty julkisella tai yksityisellä sektorilla. Idea saa olla maksimissaan kolme vuotta vanha ja se pitää olla jo tuottavassa käytössä.

Arviointikriteereinä käytetään hankkeen uutuutta, hankkeen innovatiivisuutta, idean toteuttamista/käyttöönottoa tuottavaan käyttöön, kestävän kehityksen huomioimista sekä hankkeen tulevaisuuden kilpailukykyä ja menestysmahdollisuuksia niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Erityisesti Pk-yrityksiä kannustetaan osallistumaan kilpailuun. Tuottava Idea kilpailussa palkitaan parhaat ideat kolmessa eri sarjassa, jotka ovat Yrityssarja, Yhteiskuntasarja ja Palveluliiketoimintasarja.

Yhteistyökumppaneina vuonna 2015 toimivat: Teollisuussijoitus, Suomalaisen Työn Liitto, Suomen Yrittäjät, Keskuskauppakamari, Grano Oy, FiBAN, Yritys-Suomi sekä Craftworks Oy.

Lisätietoja ja yhteydenotot:

Mikko Nissi
Alueprojektipäällikkö, Alue D, Tuottava Idea -kilpailu 2015
Tel. +358 50 4873298
Mikko.nissi@nokia.com

Outi Törmänen
Kansallinen projektipäällikkö, Tuottava Idea - kilpailu 2015
Tel. 050 303 0877
outi.tormanen@jci.fi

www.tuottavaidea.fi

Global Forum kokoaa maailman digijohtajat Ouluun syyskuussa

$
0
0

Maailman digitaalinen yhteisö kokoontuu Ouluun Global Forum -tapahtumaan Oulun kaupunginteatterille 28.-29. syyskuuta 2015. Valtiovaltaa Global Forumissa edustaa Suomen pääministeri Juha Sipilä. Huipputason vierasjoukossa vilisee maailman digijohtajia yli 30 maasta ja kymmenistä yhtiöistä. Kaksipäiväisessä korkean profiilin aivoriihessä on puhujia yli 60, jotka johdattavat maailmaa digiaikaan.

Global Forum 2015 on kansainvälisesti merkittävä tapahtuma, joka järjestetään ensimmäisen kerran Suomessa. Tapahtuma on aiemmin järjestetty muun muassa Genevessä, New Yorkissa, Tukholmassa, Brysselissä ja Washington DC:ssä.

Oulun kaupungin tavoitteena tapahtumassa on saattaa alueen startup kenttä ja kasvuhakuiset yritykset samaan pöytään globaalien teollisten toimijoiden kanssa digitalouden kasvun generoimiseksi alueelle. Global Forum tuo Ouluun useita Euroopan komission tietoyhteiskunnan ja viestinten pääosaston GD Connectin ylimpiä johtajia.

Oulun kokouksen ohjelmassa ovat erityisesti Oululle tärkeät aiheet; 5G, IOT, 3D/virtuaaliteknologiat, tulevaisuuden terveysteknologiat sekä pohjoisen alueen mahdollisuudet / tarpeet ICT sektorille.

Oulu on keskeinen kokouksen teemojen toteuttaja, koska:

  • Oulu on Euroopan vetovoimaisimpia ICT-osaamiskeskittymiä
  • Oulussa langattomat teknologiat ja internet yhdistyvät tulevaisuuden palveluiksi
  • Oulussa huipputeknologioihin perustuvat skaalautuvan liiketoiminnan tuotetalot voivat kasvaa globaaleiksi johtajiksi segmenteissään

Yli 300 vieraan ja puhujien joukossa on merkittäviä maailman digitaaliseen tulevaisuuteen vaikuttavia rahoitttajia, yritysten edustajia ja standardeista päättäviä henkilöitä yli 30 maasta. Alla muutamia poimintoja osallistujajoukosta: PS: Liitteenä on alustava puhujalista.

Jørgen Abild Andersen, Chairman of OECD's Committee for Digital Economy Policy (CDEP); Director General Telecom (rtd.), Denmark;

Alexey Ershov, Vice President, Smarter Cities Europe, IBM, Spain

Imad Hoballah, Chairman and CEO, TRA - Telecommunication Regulatory Authority, Lebanon

Basuki Yusuf Iskandar, Head of Agency for ICT R&D and Human Resources Development, Ministry of Communication and Information Technology, Republic of Indonesia

Joe Jarzombek, Director for Software & Supply Chain Assurance (SSCA), Cyber Security & Communications, Department of Homeland Security, USA

Adriane LaPointe, Senior Policy Advisor, Office of Communications and Information Policy, US Department of State, USA

Manu Bhardwaj, (Senior Advisor and Staff Coordinator to the US Under Secretary for Technology and Internet Policy Matters, USA),

Tom Phillips, Chief Government & Regulatory Affairs, GSM Association

Dante Quaglione, Managing Director, Berkeley Research Group, United-Kingdom

Paul Raguin, President & CEO, Eolane, France

Luis Jorge Romero, Director General, ETSI- European Telecommunications Standards Institute

Janek Rozov, Head of Information Society Services Development Department, Ministry of Economic Affairs and Communication, Estonia

Keiichiro Seki, Head of research, Center for Strategic Management & Innovation, NRI - Nomura Research Institute, Japan

Theresa Swinehart, Senior Advisor to the President on Global Strategy, ICANN - Internet Corporation for Assigned Names and Numbers

Anja Wyden Guelpa, State Chancellor, State of Geneva, Switzerland

Tapahtuman ajankohta on 28.–29.9.2015 ja pitopaikkana Oulun kaupunginteatteri.

BusinessOulu tarjoaa oululaisille yrityksille mahdollisuuden osallistua tapahtumaan erikoishinnalla 350,00 €, joka sisältää kaikki ruokailut, illallisen ja ohjelman. Ilmoittautuessa on käytettävä tätä linkkiä ja salasanaa: GF2015SPE

Lisätietoa:
http://globalforum.items-int.com/iigfs/gf-content/uploads/2015/03/150312-Global-Forum-General-Presentation.pdf

MATTI PENNANEN, Oulun kaupunginjohtaja
OUTI ROURU, Senior Advisor, International Affairs, Central Administration, City of Oulu, Finland Mobile +358 44 703 1637 outi.rouru@ouka.fi
PAULIINA PIKKUJÄMSÄ markkinointipäällikkö, 040 7434 362, pauliina.pikkujamsa@businessoulu.com

Kansainvälinen Geopark -konferenssi kerää lähes neljäsataa geologiasta, matkailusta ja kestävästä kehityksestä kiinnostunutta Oulun seudulle

$
0
0

Suomen ensimmäinen ja tällä hetkellä ainoa kansainväliseen Geopark -verkostoon kuuluva Rokua Geopark isännöi syyskuussa konferenssivieraita ympäri maailman. Kaukaisimmat osallistujat tulevat aina Aasiasta ja Etelä-Amerikasta saakka. Euroopan Geopark -verkoston vuosittainen konferenssi järjestetään Suomessa nyt ensimmäistä kertaa 3.-6.9.2015.

Luonnon ja kulttuuriympäristön kestävään käyttöön sekä muihin Geoparkeille tärkeisiin teemoihin keskittyvät seminaaripäivät järjestetään Oulun yliopiston Linnanmaan kampuksella 3. ja 5. syyskuuta. Päivien aikana kuullaan yli sata esitystä Geoparkien edustajilta ympäri maailman.

Vieraiden viihtymisestä vastaavat eritoten alueen yrittäjät. Torstain Ice Breaker -illallisella osaamistaan esittelevät paikalliset ruoantuottajat ja suomalaista musiikkia tutuksi tuo yhtye Black Magic Women. Illanvietto järjestetään Muhoksella Montta Active Camping -leirintäalueen tiloissa. Viimeisenä iltana vieraat saavat jälleen tutustua paikallisten yrittäjien herkkutarjontaan Rokua health & spa:ssa. Musiikista vastaa Utajärven puhallinorkesteri solistinaan Voice of Finland 2014 finalisti Tuuli Okkonen.

Perjantaina 4. syyskuuta vieraat osallistuvat päiväretkille eri puolilla Rokua Geopark -aluetta Muhoksella, Utajärvellä ja Vaalassa. Käyntikohteina ovat muun muassa geologiset kohteet Kilonniemi ja Teeriniemi Manamansalossa, Rokuanvaaran alue sekä Oulujokivarsi Muhoksen Lemmenpolulla, Säräisniemen ja Muhoksen kirkot, Lamminahon talo ja Utajärven koulukeskus. Retkillä tutustutaan Rokua Geopark -alueen geologiaan, luonto- ja kulttuuriympäristöön, historiaan sekä paikalliseen ympäristökasvatukseen.

Ennen varsinaista konferenssia noin sadan hengen koordinaatiokomitea kokoontuu Rokualla päättämään Euroopan verkoston ajankohtaisista asioista, muun muassa uusien Geopark -kohteiden jäsenyydestä. Jäsenyyttä tavoittelee tänä syksynä myös uusi suomalainen kohde, Inarin ja Sodankylän Golden Geopark of Lapland -projekti. Jäsenyyden saaneet uudet kohteet julkistetaan lauantain illallisella Rokua health & spa:ssa.

Tiedotusvälineet ovat tervetulleita kaikkiin konferenssin tapahtumiin.

Lisätiedot ja tarkempi ohjelma:

EGN -konferenssi: http://www.egnconference2015.com
European Geoparks Network: http://www.europeangeoparks.org/
Rokua Geopark: http://www.rokuageopark.fi

Vesa Krökki, toiminnanjohtaja, Rokua Geopark: 050 550 8513, vesa.krokki@humanpolis.fi
Ritva Okkonen, toimitusjohtaja, Humanpolis Oy: 050 015 5622, ritva.okkonen@humanpolis.fi
Mikko Kiuttu, projektipäällikkö, Rokua Geopark: 040 1727513, mikko.kiuttu@humanpolis.fi

Oulu Water Alliance Oy mukaan Climate-KIC Accelerator -ohjelmaan

$
0
0

Oululainen start-up, Oulu Water Alliance Oy on valittu yhtenä suomalaisena yrityksenä eurooppalaiseen Climate-KIC Accelerator -ohjelmaan.

Ohjelma toimii Euroopan toimielimen, innovaatio- ja teknologiainstituutin (EIT) alaisuudessa ja on ainoa EU: n kiihdytysohjelma, joka keskittyy ilmastovaikutusten vähentämiseen liittyvien Cleantech- innovaatioiden kaupallistamiseen. Ohjelman avulla yritykset saavat opastusta paikallisten yritysten perustamiseen, taloudellisia avustuksia (in-kind, know-hown siirtoon liittyvää koulutusta sekä liiketoimintaosaamista).

OWAZONE- PROSESSI JOSSA EI SYNNY JÄTETTÄ.

Maailmalla rakennetaan uusia vedenpuhdistamoita aivan uudella teknologialla. Makean veden niukkuus ja teollisuuden päästöjen ympäristövaikutukset tuovat uuden merkityksen tämän arvokkaan resurssin uudelleen käyttöön ja sen sisältämän energian talteenottoon. Jätevesien sisältämien yhdisteiden raja-arvot ovat vähitellen tiukentuneet ja veden kierrättämiseen eri prosessivaiheissa on kiinnitetty entistä enemmän huomiota. Tämä ajaa uusiin sovelluksiin, energiatehokkaimpiin ratkaisuihin; kohti prosessia, josta ei synny jätettä.

OWA tuo uusien innovaatioiden, haihduttamisen ja kiteytysteknologian avulla täysin uudenlaisia jäteveden käsittelyvaihtoehtoja useille eri teollisuuden aloille, erityisesti kaivos- ja metalliteollisuudessa syntyville jätevesille.

Jokainen jätevesi on yksilöllinen ja sisältää aina tiettyjä suoloja tai yhdisteitä. Usein ratkaisu on yhdistelmä eri tyyppisiä käsittelyvaihtoehtoja. OWA:n kehittämän ratkaisun avulla tuotetaan konsentrointia ja kiteytystä hyödyntäen erityyppisiä kidemäisiä suoloja. Kiteytyneet suolat ovat puhtaita ja niillä on kaupallinen arvo. Prosessin avulla voidaan jätevedestä saada jopa merkittävää liikevaihtoa. Jäljelle jäänyt lauhde voidaan puhdistaa käyttötarkoituksen mukaan jopa juomakelpoiseksi vedeksi tai palauttaa takaisin prosessiin

Oululainen start-up, Oulu Water Alliance Oy on valittu yhtenä suomalaisena yrityksenä eurooppalaiseen Climate-KIC Accelerator -ohjelmaan

$
0
0

Ohjelma toimii Euroopan toimielimen, innovaatio- ja teknologiainstituutin (EIT) alaisuudessa ja on ainoa EU: n kiihdytysohjelma, joka keskittyy ilmastovaikutusten vähentämiseen liittyvien Cleantech- innovaatioiden kaupallistamiseen. Ohjelman avulla yritykset saavat opastusta paikallisten yritysten perustamiseen, taloudellisia avustuksia (in-kind, know-hown siirtoon liittyvää koulutusta sekä liiketoimintaosaamista).

Owazone-prosessi jossa ei synny jätetä

Maailmalla rakennetaan uusia vedenpuhdistamoita aivan uudella teknologialla. Makean veden niukkuus ja teollisuuden päästöjen ympäristövaikutukset tuovat uuden merkityksen tämän arvokkaan resurssin uudelleen käyttöön ja sen sisältämän energian talteenottoon. Jätevesien sisältämien yhdisteiden raja-arvot ovat vähitellen tiukentuneet ja veden kierrättämiseen eri prosessivaiheissa on kiinnitetty entistä enemmän huomiota. Tämä ajaa uusiin sovelluksiin, energiatehokkaimpiin ratkaisuihin; kohti prosessia, josta ei synny jätettä.

OWA tuo uusien innovaatioiden, haihduttamisen ja kiteytysteknologian avulla täysin uudenlaisia jäteveden käsittelyvaihtoehtoja useille eri teollisuuden aloille, erityisesti kaivos- ja metalliteollisuudessa syntyville jätevesille.

Jokainen jätevesi on yksilöllinen ja sisältää aina tiettyjä suoloja tai yhdisteitä. Usein ratkaisu on yhdistelmä eri tyyppisiä käsittelyvaihtoehtoja. OWA:n kehittämän ratkaisun avulla tuotetaan konsentrointia ja kiteytystä hyödyntäen erityyppisiä kidemäisiä suoloja. Kiteytyneet suolat ovat puhtaita ja niillä on kaupallinen arvo. Prosessin avulla voidaan jätevedestä saada jopa merkittävää liikevaihtoa. Jäljelle jäänyt lauhde voidaan puhdistaa käyttötarkoituksen mukaan jopa juomakelpoiseksi vedeksi tai palauttaa takaisin prosessiin.

www.ouluwateralliance.fi

Antti Sivula aloittanut Mekitecin johdossa

$
0
0

Diplomi-insinööri Antti Sivula on aloittanut syyskuun ensimmäisenä päivänä työnsä Mekitec Oy:n toimitusjohtajana. Globaalisti toimiva Mekitec valmistaa röntgenteknologiaan perustuvia laadunvalvontajärjestelmiä elintarviketeollisuuden käyttöön.

Antti Sivula sanoo tärkeimmäksi tehtäväkseen Mekitecin saattamisen entistäkin vahvempaan kasvuun.

”Meidän täytyy siirtyä start up -yrityksen moodista nopeasti kasvavaksi pk-yritykseksi”, hän kuvailee.

Ennen Mekiteciin siirtymistään Sivula luotsasi espoolaista Bluegiga Technologies Oy:tä. Bluegigan hän johdatti erittäin nopeaan kasvuun muutaman vuoden kuluessa. Esineiden internetiin tarvittavia tuotteita valmistavan espoolaisyrityksen rynnistys markkinoilla herätti myös yhdysvaltalaisen pörssiyhtiön Silicon Labsin kiinnostuksen. Kevättalvella 2015 Bluegiga siirtyi 54 miljoonan euron suurkaupalla sen omistukseen.

Mekitecin hallituksen puheenjohtaja Mika Niemi on vakuuttunut, että Sivula on oikea henkilö vauhdittamaan yrityksen kasvua.

”Antilla on vahvat näytöt teknologiayritysten menestyksekkäästä johtamisesta – viimeksi Bluegigassa ja sitä ennen Elektrobitissä. Kaiken kaikkiaan hänellä on vuosikymmenten kokemus erilaisista yrityksistä eri puolilta maailmaa: niin start upeista, perheyrityksistä kuin Fortune 500 -listalla olevista kansainvälisistä suuryrityksistä kuten Tektronix Inc:stä”, hän toteaa.

Mekitecin valmistamat laitteet asennetaan elintarviketeollisuuden tuotantolinjoille. Laitteet havaitsevat ja poistavat linjoilta vialliset tuotteet. Mekitecin järjestelmät korvaavat alalla perinteisesti käytetyt metallinilmaisimet. Järjestelmät löytävät elintarvikkeista pienimmätkin vierasesineet – olivatpa ne sitten esimerkiksi luun palasia, lasia, metallia, kiviä tai muovia.

Toimitusjohtaja Sivula korostaa ruokaturvallisuuden tärkeyden korostuvan kaikkialla maailmassa. Samaa tahtia kasvavat Mekitecin bisnesmahdollisuudet. Hän sanoo Mekitecin tarjoavan asiakkailleen hienon mahdollisuuden parantaa tuotteidensa turvallisuutta ja laatua erittäin kustannustehokkaalla tavalla.

Mekitecin tavoitteena on nostaa lähivuosina liikevaihtonsa useiden kymmenien miljoonien eurojen suuruiseksi. Yrityksen palveluksessa on nyt runsaat kuusikymmentä ihmistä. Sen toimipisteet sijaitsevat Oulussa ja Helsingissä sekä Kiinan Xi'Anissa. Lisäksi yrityksellä on myyntikonttorit Hongkongissa, Saksassa ja Yhdysvalloissa.

Mekitecin edellinen toimitusjohtaja Mikko Nuutinen on siirtynyt yrityksen talousjohtajaksi.

Lisätiedot:
Mekitec Oy
Toimitusjohtaja Antti Sivula
040-8435839
antti.sivula@mekitec.com

Ilmatieteen laitos ja TestLab Finland Oy yhteistyöhön - kehitteillä palvelu meriteollisuussektorille

$
0
0

Ilmatieteen laitos on allekirjoittanut yhteistyösopimuksen TestLab Finland Oy:n kanssa. Yhteistyösopimus mahdollistaa innovatiivisen ja viimeisimpään teknologiaan perustuvan palvelun tarjoamisen Merenkulku- ja meriteollisuussektorille. Uuden palvelun nimi on MareCast.

Osapuolet kehittävät yhteistyössä palvelun, joka tuottaa aluksille tietoa sää- ja meriolosuhteista. Sen on myös tarkoitus antaa apuvälineitä reitin suunnitteluun ja mahdollisuus liittää järjestelmään aluskohtaisia mittauksia esimerkiksi konetehoista tai jään puristavuudesta. Ratkaisu perustuu TestLabin IoT teknologia-alustaan, johon IL tuottaa sisällön (mm. sää- ja turvallisuustuotteita). Palvelu toimii myös heikoilla internetyhteyksillä.

Palvelua tarjotaan nykyisille ja uusille asiakkaille maailmanlaajuisesti. Palveluun on liitetty tärkeitä toiminnallisuuksia tukemaan uudella tavalla myös arktisilla alueilla olevia yrityksiä. Tuote mahdollistaa kustannustehokkaan datan välityksen ja ajantasaisen jäätietojen saannin siellä toimiville yrityksille. Lisäksi sitä voidaan hyödyntää myös erilaisten kohteiden ja toimintojen valvonnassa ja ohjauksessa.

Osapuolten tarkoituksena on tällä sopimuksella sopia pitkäaikaisesta yhteistyöstä, jossa asiakkaille tullaan tarjoamaan kokonaisvaltaista ja ajantasaista palvelua suoraan päätöksenteon tueksi. Yhteistyön tuloksena syntyvä tuote on suunnattu merellä toimiville yrityksille, aluksille, satamille sekä maaorganisaatioille.

Lisätietoa:

Ilmatieteen laitos
SauliMajaniemi
sauli.majaniemi@fmi.fi
050 9110298

TestLab Finland Oy
ArtoKoistinen,
arto@testlab.fi
040 5777020


Now connected with SAS and Widerøe

$
0
0

We are proud to announce that our operator Nextjet now enables codeshare with SAS and interline with Widerøe. This opens up a frequently requested possibility for passengers to travel on one ticket from Tromsø, Lulea and Oulu to a destination beyond Arctic Airlink route. For example it will now be possible travel from Oulu to Kirkenes (via Luleå and Tromsø) but also from Tromsø to Copenhagen via Luleå and Stockholm.

Already since the start of the route it has been requested from many travelers to be able to buy one ticket from their home destinations to a destination beyond the route of Arctic Airlink. Starting from Monday 14th of September this is now possible through a cooperation between Nextjet and SAS but also with Widerøe.

With SAS, Nextjet has a codeshare agreement and with Widerøe an interline agreement. The difference between the two types of cooperation is that the codeshare agreements gives the Nextjet flights a SAS flight number as well as the original Nextjet flight number. Tickets are available on both flysas.com and wideroe.com as well as travel agencies. The big advantages is that the checked in luggage will go all the way and that the traveler will be rebooked to another flight if irregularities occurs.

In essence the advantages are:

  • Luggage is checked in directly to final destination, which allows shorter connection times.
  • Passengers will get boarding cards for all legs already when checking in at Tromsø, Lulea and Oulu.
  • Passengers will be rebooked to nearest possible flight in case of irregularities.

The relationship we announced today will add significant value for Arctic Airlink´s customers traveling throughout and beyond the Arctic region, says Robert Forsberg, president at Arctic Airlink. Additionally, we believe that this partnership with SAS and Widerøe will bring enormous benefit to all three airlines from a commercial perspective but it will also develop tourism and trade in the entire region, says Robert.

For more information, please contact:

Henning Lindberg, Marketing Manager Nextjet, +46 705 396 586 henning.lindberg@nextjet.se or
Robert Forsberg, CEO Arctic Airlink +46 920 455663, robert@north.cci.se

Oululaiselle high-tech yritykselle Specim Oy:lle 5,3 M€ kasvurahoitusta

$
0
0

/INS. Hyperspektraalikuvantamisen pioneeri ja markkinajohtaja SPECIM, Spectral Imaging Oy Ltd., on saanut kasvunsa turvaamiseen kaikkiaan 5,3 M€:n rahoituskokonaisuuden. Rahoituspaketti koostuu oululaisen Teknoventure Oy:n pääomasijoituksesta ja Tekesin tuotekehitysrahoituksesta.
Alun perin 1995 kolmen silloisen VTT:n tutkijan perustama yritys on hyperspektraaliteknologian edelläkävijäyritys koko maailman mittakaavassa. Yhtiön valmistamat kuvantamiseen liittyvät kameratuotteet ovat laajalti käytössä teollisuuden, ympäristövalvonnan ja puolustushallinnon lukuisissa sovellutuksissa. Laitteita käytetään mm. kaivosteollisuudessa kairausnäytteiden mineraalikarttojen luomiseen, kasvitautien kartoitukseen ja putkistojen kunnonvalvontaan lentokoneesta tai lennokista käsin, teollisuuden laadunvarmistukseen, huumeviljelmien jäljittämiseen ja räjähdysaineiden ilmaisuun.

Specimin juuret ovat usein jopa yksin kappalein valmistettavien ja erittäin vaativien mittalaitekokonaisuuksien toimittamisessa. Tuolloin puhutaan usein jopa miljoonan euron projekteista. Tällä tiellä Specim aikoo jatkaa ja entisestäänkin vahvistaa asemaansa. Karttunut kokemus ja osaaminen antaa yhtiölle lisäksi erinomaiset lähtökohdat laajentaa toimintaansa uuden sukupolven älykkäiden mittalaitteiden instrumenttitehtaaksi.

“Monet alun perin vaativaan tutkimuskäyttöön tai puolustushallinnon sovellutuksiin kehitetyt teknologiat ovat ajan myötä tulleet palvelemaan entistä enemmän ihmisen arkea. Näemme selviä merkkejä siitä, että näin on myös hyperspektraalikuvantamisen suhteen. Haluamme olla ajoissa varmistamassa markkinaosuuttamme näillä uusilla markkinoilla tuotekehityspanostuksemme myötä” toteaa Timo Hyvärinen, yksi Specimin perustajista ja pääomistajista.

Optiikan ja muiden avainkomponenttien kehittyminen mahdollistaa tehokkaiden ja pienikokoisten mittalaitteiden kehittämisen lukuisiin uusiin sovellutuksiin esimerkiksi elintarvikkeiden, lääketieteen, rikospaikkatutkimuksen ja kasvitautien parissa.

Specim kohdentaa saamansa lisärahoituksen uuden tuotesukupolven kehittämiseen ja yhtiön markkina-aseman vankistamiseen ja laajentamiseen globaalisti.

Specimin tiimi on koulutukseltaan, kokemukseltaan ja näytöiltään arvostettu toimialansa asiantuntijajoukko maailmalla. Tiimi on monikansallinen, mutta kaikki sen jäsenet ovat asettuneet asumaan Oulun seudulle ja arvostavat paikallisia hyvän elämän puitteita.

”Tämä rahoituskierros ilmentää kerrannaisvaikutuksiltaan hyvällä tavalla suomalaisen osaamisen kaupallistamista: Specim alun perin VTT:ltä spinnattuna yrityksenä lähtee kotimaisen rahoituksen turvin nopeuttamaan kansainvälistä kasvuaan, käyttäen tuotekehityksessään alihankkijana Nokiasta spinnatun oululaisyrityksen miniatyrisointiosaamista. Yhtiön kaikki nykyiset ja nyt haettavan kasvuloikan mukanaan tuomat uudet työpaikat ovat Suomessa mukaan lukien tuotteiden valmistus” tähdentää hallituksen puheenjohtaja Risto Kalske.

“Specimillä on erinomaista näyttöä menestyksestä kansainvälisillä markkinoilla ja sen kasvuennuste on hyvin perusteltu. Pohjois-suomalaisena rahastona olemme mielihyvin rahoittamassa tätä oululaista alansa kärkiyritystä ja mukana kasvattamassa Specimiä uuteen kokoluokkaan” kertoo sijoitusjohtaja Kari Itälahti Teknoventure Oy:stä.

SPECIM, Spectral Imaging Ltd., on pioneeri ja globaalisti johtava kuvantavien hyperspektraalilaitteiden ja järjestelmien valmistaja. AISA kaukokartoitusjärjestelmien lisäksi yritys valmistaa mm. ImSpector spektrografeja, spektraalikameroita ja kuvantamisratkaisuja kasvavalle joukolle erilaisia vaativia teollisia ja tieteellisiä sovelluksia kuten värinmittaus, kierrätys, prosessitekniikka, kemikaalinen kuvaus sekä rikospaikkatutkinta.
www.specim.fi

Teknoventure Oy on vuonna 1994 perustettu johtava Pohjois-Suomessa toimiva pääomasijoitusyhtiö. Se hallinnoi lähes 60 M€ pääomia ja sijoittaa alueensa kasvuyrityksiin joko yksin tai syndikaattipartnerina. Sen sijoitussalkku koostuu tällä hetkellä 14 kohdeyrityksestä.
www.noweco.fi

Lisätietoja:
Risto Kalske
Tel: +358 (0)50 3684054
Sähköposti: risto.kalske@specim.fi

Kielentaidot kuntoon – maahanmuuttajien työelämävalmiudet paremmaksi kielitaidon avulla

$
0
0

Oulun Monikulttuurikeskus Villa Victorissa (Asemakatu 5) on heinäkuussa alkanut ESR-rahoitteinen hanke Kielentaidot työllistymisen tukena, jonka ensisijaisena tavoitteena on kehittää maahanmuuttajille suunnattua suomen kielen opetusta (S2) vastaamaan paremmin työelämän tarpeita.

Villa Victorissa on toiminut jo vuosien ajan useita eritasoisia suomen kielen ryhmiä, joiden toteuttamisessa on noudatettu matalan kynnyksen periaatetta. Kuka tahansa voi tulla opiskelemaan suomea lähtien alkeista ja jatkaa eri kursseilla jo edistyneemmälle tasolle. Non stop –opetus perustuu siihen, että mukaan voi tulla milloin tahansa, sillä sama sisältö toistuu muutaman viikon sykleissä.

Nykyisin annettava opetus on kuitenkin yleistason opetusta, jossa ei pystytä vastaamaan yksilöllisiin oppimistarpeisiin. Yksi suurimpia haasteita maahanmuuttajien kotoutumisessa on integroituminen yhteiskuntaan, ja siinä oleellinen asia – kuten kantaväestölläkin – on oman elämän hallinta: työ, opiskelu ja toimeentulo. Puutteelliset kielentaidot ovat suurin syy kantaväestöä heikompaan työllistymiseen. Myös opiskeluvaikeudet tai jo opiskelupaikan saaminen voi olla ylivoimaista juuri kielimuurin vuoksi.

Sekä maahanmuuttajilta että työnantajilta on tullut viestiä paremmin yksilöllisiä tarpeita vastaavan ja käytännön läheisen kielitaidon opetuksen merkityksestä työllistymisessä. Villa Victorissa onkin yhdessä Oulun kaupungin työllisyyspalveluiden kanssa pilotoitu asiakaslähtöisesti räätälöityä työelämälähtöistä suomen kielen S2-opetusta. Asiakaslähtöisyydessä otetaan huomioon yksilöllisten tarpeiden lisäksi myös mahdollisen työ- tai harjoittelupaikan kielen taidon vaatimukset: erikoissanasto, kielen käytön tilanteet, asiakaspalvelu jne. Lisäksi kehitetään virtuaalinen S2-oppimisympäristö tukemaan sekä lähiopetusta että itsenäistä kielen opiskelua.

Haemme nyt kiinnostuneita yrityksiä yhteistyörenkaaseen. Yrityksiltä toivomme kiinnostusta maahanmuuttajataustaisia työntekijöitä kohtaan ja mahdollisuuksia järjestää esim. työharjoittelupaikkoja oppilaitoksista tuleville ammattilaisille. Ensivaiheessa tarkoitus olisi kartoittaa yhteistyömahdollisuuksia sekä eri osapuolien tarpeita, joihin hankkeessa voisimme vastata. Yhteistyörenkaaseen kuuluminen ei sido tai velvoita yrityksiä mihinkään.

Kielentaidot työllistymisen tukena on Oulun kaupungin 3-vuotinen ESR-hanke, joka saa rahoitusta ”Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020” rakennerahastosta. Hankkeen toteuttajana toimii kaupungin Monikulttuurikeskus Villa Victor, ja yhteistyökumppaneina ovat Oulun kaupungin Työllisyys- ja Hyvinvointipalvelut, Sivistys- ja kulttuuripalvelut sekä Oulun yliopisto. Hankkeen kohderyhmänä on maahanmuuttajataustaiset työnhakijat ja sidosryhminä ovat järjestöt, oppilaitokset sekä yritykset.

Asiasta lisätietoja antaa projektipäällikkö Veli-Pekka Pelkonen,
p. 050 361 3842 veli-pekka.pelkonen@ouka.fi

Tervetuloa mukaan rakentamaan värikästä ja monikulttuurista Oulua!

Päiväkotiketju kasvupolulla insinööriopein

$
0
0

Touhula- ja Aarresaari-päiväkodit ovat kasvaneet viime vuosina ripeästi. Taustalla ovat kuntien kustannussäästöt ja palvelusetelien kasvava suosio, mutta myös insinööriosaaminen uudella toimialalla ja digitaalisuus.

Tuotantotalouden insinööri miettimässä päiväkotiarjen pyörittämistä? Yhtälö voi kuulostaa ensi kuulemalta liki mahdottomalta, mutta on osoittautunut liikuntapainotteisten Touhula-päiväkotien kohdalla todelliseksi menestysreseptiksi.

”Olemme DI-osaamisen ja -näkökulman ansiosta voineet rakentaa yhtenäisen formaatin päiväkotitoiminnalle ja käytössä oleville kiinteistöille. Näin voimme tarjota asiakkaille tarkasti tasalaatuista ja -sisältöistä palvelua paikkakunnasta riippumatta”, tiivistää oululaisen Touhula Varhaiskasvatus Oy:n toimitusjohtaja Jari Mäki-Runsas.

Oululaiseen hoivakonserni Coronariaan kuuluvalla yhtiöllä on tällä hetkellä noin 80 päiväkotia eri puolilla Suomea. Niistä selkeä valtaosa on liikuntaan painottuvan Touhula-nimen alla, mutta myös ympäristö- ja seikkailuteemoja korostava, vuoden alussa yrityskaupalla ketjuun liitetty Aarresaari-brändi kasvattaa suosiotaan ripeästi.

Potkua palvelusetelistä

Noin 600 henkilöä työllistävän yrityksen juuret ulottuvat 1980-luvun lopulle, jolloin se avasi ensimmäiset yksityiset päiväkodit Oulun seudulla. Todelliset kasvuvisiot alkoivat kirkastua vasta vuosituhannen vaihteen jälkeen, kun palveluseteli otti kunnissa ensimmäisiä askeleitaan.

Hurjin steppi on kuitenkin otettu viimeisten viiden vuoden aikana. Liikevaihto on yli kymmenkertaistunut ja tulos pysynyt kasvusta huolimatta selkeästi plussalla.
”Monien ihmetykseksi pestasimme avainhenkilöstöön kokeneen tuotantotalousinsinöörin, joka toi mukanaan aivan uudenlaista ajattelua ja palvelutuotannon näkökulmaa. Toimintamme on standardisoitua, lisäksi seurantaan ja kehittämiseen on luotu selkeät mittarit. Tuloksena on kustannustehokkuutta, parempaa laatua ja sitä kautta asiakastyytyväisyyttä”, Mäki-Runsas tiivistää.

Toimitusjohtajan mukaan Touhulan toteutusmalli on kunnille ja kaupungeille jopa 10–20 prosenttia omaa toimintaa edullisempi, sillä mm. kiinteistöjen rakentamiseen ja ylläpitoon liittyvät kulut jäävät pois. Myös henkilökunta on palveluntuottajan palkkalistoilla.

”Malli on myös tasa-arvoinen, sillä päivähoitomaksumme perustuvat tulorajoihin. Ostopalvelu-päiväkodeilla on usein omia valintakriteerejä. Me olemme palvelusetelien kautta kaikkien ulottuvilla.”

Kasvuvaraa edelleen

Touhula Varhaiskasvatuksen kasvun takana ovat paitsi uudet rakennetut yksiköt, myös lukuisat yritysostot, joita se on tehnyt ripeää tahtia eri paikkakunnilla. Tänä vuonna ketju on levittäytynyt muun muassa Joensuuhun, Hämeenlinnaan, Nurmijärvelle ja Vihtiin.

Yhtiö on saanut uudenlaisen, koko toimialaa muokkaavan ja vahvasti digitaalisuutta hyödyntävän toimintamallin rakentamiseen tuotekehitysrahoitusta myös Tekesistä.

”Saimme rahoitusta tuotevalikoiman sekä sitä kautta prosessien ja mittaamisen kehittämiseen. Hanke vaikutti myönteisesti palvelukonseptin standardointiin ja yrityksen kasvuun”, toimitusjohtaja kiittelee.

Vaikka kasvuvauhti on ollut kova, Mäki-Runsas ei näe perusteita jarruttelulle.

”Kasvuvaraa on edelleen roimasti, sillä yksityisten päiväkotien siivu koko markkinasta on vasta 10 prosentin luokkaa. Ulkomaan markkinoita emme ole vielä juurikaan miettineet, mutta toki sielläkin on potentiaalia.”

Lisätietoja
Jari Mäki-Runsas
Toimitusjohtaja
Touhula Varhaiskasvatus
p. 040 355 9277
jari.maki-runsas (at) touhula.fi

Pääministeri Juha Sipilä avaa Hailuodon Siikamarkkinat

$
0
0

Hailuodon Siikamarkkinat järjestetään 10.–11.10. Marjaniemessä, tapahtuma on avoinna lauantaina klo 10-17 ja sunnuntaina klo 11-16. Pääministeri Juha Sipilä avaa markkinatapahtuman 10.10. lauantaina klo 10.

Tapahtumassa on tiedossa monipuolinen myyjäkattaus niin Hailuodosta kuin muualtakin Suomesta. Myynnissä on kalaa ja erilaisia kalatuotteita, muita elintarvikkeita, paikalla nautittavia suolaisia ja makeita herkkuja sekä monenlaista käsityötä niin vaatteista käyttötavaroihin ja taiteeseen.

Ohjelmassa musiikkia, tanssia ja mielenkiintoista keskusteluohjelmaa

Marjaniemessä kuullaan viikonlopun aikana monentyyppistä markkinamusiikkia – lauantaina kuullaan kepeitä hittikappaleita sekä vanhempaa iskelmämusiikkia ja sunnuntaina haitarimusiikkia sekä hailuotolaisia kansanlauluja. Tapahtumassa nähdään myös tanssitaidetta, kun hailuotolaiset nuoret esittävät lauantaina markkinakujalla tanssiperformanssin.

Koko tapahtuman ajan yleisöä on viihdyttämässä TV:stä tuttu ammattikokki Janne Pekkala. Vauhtia ja vaarallisia tilanteitakaan ei puutu, kun Hailuodon Palomiehet ry näyttää yleisölle, mitä on hengenpelastus merellä ja liikenteessä. Venesatamassa on sää- ja työtilannevarauksella nähtävissä upeita aluksia Raahen ja Oulun Meripelastusseuroilta sekä Raahen purjelaivasäätiöltä.

Sunnuntaina tiedossa on mielenkiintoisia keskusteluja, kun ruokahistorioitsija Reija Satokangas kohtaa lavalla ammattikokki Janne Pekkalan aiheenaan ruoka ja ruuanlaitto ennen ja nyt. Historioitsija Matti Enbuske esitelmöi yleisölle isovihasta – mitä sen aikana oikeasti tapahtui Hailuodossa ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Kaikki myyjät ja ohjelman aikataulut löytyvät osoitteesta www.hailuototourism.fi.

Lisätietoja:

Eeva Ojala
suunnittelija
Hailuodon kunta
+35840 576 9800
eeva.ojala@hailuoto.fi

Leading ICT Policymakers at Global Forum: 5G Set to Emerge as Dominant Global Business Platform

$
0
0

Next generation 5G wireless networks are likely to prove the next major step in the evolution of new business online. The world’s leading ICT policy makers see the 5G revolution as the greatest positive upheaval in the field since the creation of the GSM standard in the early 1990s.

Radio frequencies are the most critical natural resource affecting global development. These are controlled and administered by regulators. It is extremely vital to reserve sufficient frequency spectrums for future 5G use. By ensuring this, regulators can play a major role in the positive development of mobile networking and improve the lives of virtually every global citizen.

“Possible business areas and models to benefit from 5G networks can range from health care and security to retail and manufacturing, and everything inbetween. Fast 5G networks can become a powerful enabler for businesses, but only if the regulators allow the frequencies to be used without prohibitively steep license fees”, said Matti Pennanen, Mayor of Oulu.

“The Davos of ICT” Debates 5G

Experts agree that 5G can act as a strong base for controlled, operator-independent data networking, and initiate a new, open business platform alongside the current framework. An operator-independent mode of working is highly important in enabling 5G mobile services especially indoors. The success of future Internet of Things solutions depend on this model: current operator-controlled business models do not offer sufficient support for their development.

“Regulators are soon set to face an unavoidable moment of truth. Will they have enough courage to make radical choices in allocating and licensing radio frequencies to push positive development? The US has already taken the first decisive steps in this direction – will Europe be left behind?” said Professor Matti Latva-aho of University of Oulu.

These questions and challenges will be debated this week at Global Forum, “the Davos of ICT”. This year the Forum is hosted by the Finnish city of Oulu, a hotspot for developing next generation mobile networks. For already 40 years, Oulu has been acquiring the know-how and skills to emerge as the leader in radio technology ecosystems. The world’s first 5G test network was opened in Oulu in May 2015 as a joint effort between businesses, the University of Oulu, and the VTT Technical Research Centre of Finland.

Media contacts:

Pauliina Pikkujämsä, + 358 40 7434 362, pauliina.pikkujamsa@businessoulu.com
Elina Piskonen, +358 40 5955 271, elina.piskonen@kaikuhelsinki.fi

The City of Oulu

Oulu is the capital of Northern Scandinavia and blends a creative atmosphere with high technology, entrepreneurship and highly skilled people, the unique culture of a modern seaside town and a vibrant countryside.

Oulu has a strong portfolio of globally focused technology companies and universities combined with young and creative citizens. The area has proved to be an excellent environment to create new innovations. Oulu’s unique ecosystem enables utilization of the latest radio technologies, like 5G.

Global Forum

The Global Forum/Shaping the Future is an internationally recognized think-tank for exchange and networking among governments at national, regional & local levels, private & public organizations and research & development experts.

The Global Forum is an independent, high profile, international, non-for-profit event dedicated to business and policy issues affecting the successful evolution of the Digital Society. The Global Forum brings each year in a different city around the world more than 300 key policy-makers and public/private stakeholders from more than 30 countries from all continents, often considered as the Davos for ICT.

Global Forum –tapahtumaan osallistuvat johtavat ICT-alan päättäjät: 5G on tulevaisuuden tärkein globaali liikeympäristö

$
0
0

On hyvin todennäköistä, että uuden sukupolven langattomat 5G-verkot ovat seuraava merkittävä askel uuden verkossa tapahtuvan liiketoiminnan kehityksessä. Maailman johtavien ICT-alan päättäjien näkemyksen mukaan tulossa oleva 5G-vallankumous on 1990-luvun alun GSM-standardin luomisen jälkeen suurin alalla nähty positiivinen mullistus.

Globaalin kehityksen kannalta radiotaajuudet ovat ratkaisevan tärkeä resurssi. Radiotaajuudet ovat viran¬omaisten säätelyn ja hallinnoinnin alaisia. On äärimmäisen tärkeää, että tulevaa 5G-käyttöä varten varataan riittävästi taajuuksia. Näin taajuuksia säätelevät viranomaiset voivat edistää merkittävällä tavalla mobiili¬teknologian kehitystä ja parantaa lähes jokaisen maapallon asukkaan elämää.

“5G-verkoista mahdollisesti hyötyvät sovellusalueet ja -mallit voivat ulottua terveydenhuollosta ja turvallisuusalasta vähittäiskauppaan ja valmistavaan teollisuuteen, ja kaikkeen siltä väliltä. Nopeat 5G-verkot voivat toimia merkittävinä liiketoiminnan mahdollistajina, mutta vain jos sääntelyviranomaiset sallivat kaikkien taajuuksien käytön ilman, että korkeat lisenssimaksut muodostuvat käytön esteeksi", totesi Oulun kaupunginjohtaja Matti Pennanen.

5G “ICT-alan Davoksen” teemana

Asiantuntijat ovat yksimielisiä siitä, että 5G voi toimia vahvana perustana hallitulle, operaattoreista riippumattomalle tietoverkkotoiminnalle sekä luoda uuden, avoimen liiketoiminta-alustan nykyisen rinnalle. Operaattoreista riippumaton toiminta on erittäin tärkeää 5G-mobiilipalveluiden mahdollistamiseksi etenkin sisätiloissa. Tulevien esineiden internet- eli IoT-ratkaisujen onnistuminen riippuu tästä mallista, sillä nykyiset operaattorien hallitsemat liiketoimintamallit eivät tarjoa riittävästi tukea niiden kehittämiselle.

“Sääntelystä vastaavien viranomaisten on aivan lähitulevaisuudessa kohdattava tosiasiat ja tehtävä ratkaisuja. Löytyykö heiltä tarpeeksi rohkeutta tehdä radikaaleja valintoja taajuuksien ja lisenssien myöntämisessä tavalla, joka mahdollistaa myönteisen kehityksen? Yhdysvallat on jo ottanut ensimmäiset määrätietoiset askeleet tällä saralla - jääkö Eurooppa kehityksessä jälkeen?” kysyi professori Matti Latva-aho Oulun yliopistosta.

Nämä kysymykset ja haasteet ovat aiheena tämänvuotisessa Global Forum -tapahtumassa, josta käytetään myös nimitystä “ICT-alan Davos”. Tänä vuonna Global Forum järjestetään Oulussa, joka on yksi johtavia uuden sukupolven mobiiliteknologian kehityksen keskuksia. Oulussa on jo 40 vuoden ajan karttunut tietämystä ja taitoa, joiden pohjalta kaupunki on noussut johtoasemaan radioteknologiajärjestelmien alalla. Maailman ensimmäinen, Oulun yliopiston ja VTT:n yhteistyönä rakentama 5G-testiverkko otettiin käyttöön Oulussa toukokuussa 2015.

Mediayhteydenotot:
Pauliina Pikkujämsä, 040 7434 362, pauliina.pikkujamsa@businessoulu.com
Elina Piskonen, 040 5955 271, elina.piskonen@kaikuhelsinki.fi

Global Forum
Global Forum/Shaping the Future on kansainvälisesti tunnustettu ajatushautomo ja verkosto, joka kokoaa yhteen kansallisen, alueellisen ja paikallisen tason päättäjiä, yksityisen ja julkisen sektorin organisaatioita sekä tutkimus- ja kehitystyön asiantuntijoita.

Global Forum on riippumaton, kansainvälinen, voittoa tavoittelematon korkean tason tapahtuma, jossa pohditaan digitaalisen yhteiskunnan onnistuneeseen kehitykseen vaikuttavia liike-elämän ja poliittisen päätöksenteon kysymyksiä. Eri puolilla maailmaa vuosittain järjestettävä Global Forum kokoaa yhteen yli 300 päättäjää sekä julkisen ja yksityisen sektorin toimijaa yli 30 maasta ja kaikilta mantereilta. Tapahtumasta käytetään usein nimitystä "ICT-alan Davos".

Leading ICT Policymakers at Global Forum: 5G Set to Emerge as Dominant Global Business Platform


Leading Policymakers Demand Available, Affordable Internet

$
0
0

Participants at Global Forum IT summit highlight the need for decisive government actions for ensuring the potential of internet for global business and society is fully utilized.

Oulu, Finland, 29 September 2015 – Global Forum, the notable gathering of policymakers and thought-leaders in the IT field, concluded today in Oulu, Finland. Often dubbed as the “Davos of IT”, the 350 participants from 37 countries at Global Forum this year debated several IT-related issues that have the potential to initiate significant global change in business, politics, media, and society.

Prime Minister Calls for Cutting Red Tape

The two-day event was opened by Mr Juha Sipilä, Prime Minister of Finland. Hailing from Oulu himself, Mr Sipilä welcomed the guests to the Capital of Northern Scandinavia and reminded them that he used to be an entrepreneur in the IT field before entering politics.

“Digitalization is high on my government’s agenda”, said Sipilä. “We have set a long-term objective to ensure that Finland makes the best of the opportunities offered by digitalization. An important aspect of this is to dismantle regulation and cut excess red tape. This will result in more effective public services and will help the private sector at the same time.”

Prime Minister Sipilä was followed by Mr Matti Pennanen, Mayor of the host city Oulu. Highlighting the IT credentials of his city, Mr Pennanen also emphasized Oulu’s unique connection to the Arctic region.

“Oulu is one of the youngest cities in Europe. Of our population of 250,000, we have nearly 40,000 students. More than one third of our inhabitants hold an academic degree. There are more than 500 startup ventures in ICT and other fields in Oulu, and we were the first city to test the new 5G mobile network”, said Mr Pennanen.

The keys to sustainable digitalization

The sessions of Global Forum gathered together thought-leaders from various fields to discuss future visions of global digital strategy from different angles. The main themes of this year's event were sustainable digitalization, 5G networks, connected health, IoT, digital society, and cybersecurity. Among others these questions were discussed:

  • How can we ensure available, affordable connections for everyone?
  • Who owns all the data generated by the myriad of connected people, devices and applications?
  • How are privacy and security guaranteed in future's networked society?
  • What new business models do the upcoming 5G networks open up?
  • How can we improve healthcare with open data and collaboration?
  • How do we address cybersecurity threats in a completely networked society?

The Global Forum event was organized for the 24th time. Following the successful events in New York, Stockholm, Brussels and Washington, D.C., this year's event was held in Oulu, the capital of Northern Scandinavia.

You can watch recordings from Global Forum 2015 press conference here:

https://youtu.be/JDRckp80Em4 (5G future development)

https://youtu.be/III5QiWOhkY (Role of Digitalization)

Media contacts:

Pauliina Pikkujämsä, + 358 40 7434 362, pauliina.pikkujamsa@businessoulu.com

Elina Piskonen, +358 40 5955 271, elina.piskonen@kaikuhelsinki.fi

The City of Oulu

Oulu is the capital of Northern Scandinavia and blends a creative atmosphere with high technology, entrepreneurship and highly skilled people, the unique culture of a modern seaside town and a vibrant countryside.

Oulu has a strong portfolio of globally focused technology companies and universities combined with young and creative citizens. The area has proved to be an excellent environment to create new innovations. Oulu’s unique ecosystem enables utilization of the latest radio technologies, like 5G.

Global Forum

The Global Forum/Shaping the Future is an internationally recognized think-tank for exchange and networking among governments at national, regional & local levels, private & public organizations and research & development experts.

The Global Forum is an independent, high profile, international, non-for-profit event dedicated to business and policy issues affecting the successful evolution of the Digital Society. The Global Forum brings each year in a different city around the world more than 300 key policymakers and public/private stakeholders from more than 30 countries from all continents, often considered as the Davos for ICT.

Yhteistyökumppanin haku perinteisten polttoaineiden jakelun ja biokaasun tankkausaseman kehittämiseksi Ruskossa

$
0
0

Oulun Jätehuolto Oy ja Oulun kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut ovat neuvotelleet mahdollisuudesta saada Ruskoon yhdistetty biokaasun ja perinteisten polttoaineiden jakeluasema. Liikennepolttoaineeksi tarkoitettu biokaasu valmistetaan Ruskon jätekeskuksessa sijaitsevalla biojätteen mädätyslaitoksella syntyvästä biokaasusta. Biokaasua pyritään valmistamaan liikennepolttoaineeksi vähintään 4 000 MWh vuodessa, joka vastaa noin 400 000 litraa perinteisiä fossiilisia polttoaineita.

Kilpailu toteutetaan Oulun kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalvelujen ja Oulun Jätehuolto Oy:n yhteistyönä julkisella hakumenettelyllä ammattilaisten tonttihaun yhteydessä.

Lue tarkemmat ohjeet täältä

Oulu avasi avoimen datan innovaatiokilpailun

$
0
0

Avoimen datan arktinen haaste – Open Arctic Challenge – innovaatiokilpailussa haetaan parhaita ideoita ja konsepteja kaupungin ja eri yhteistyökumppanien avaamien datojen hyödyntämiseksi uusissa palveluissa tai sovelluksissa. Innovaatiokilpailu on osa kansallista Open Finland Challenge - kilpailua, jonka taustalta löytyy Suomen kuusi suurinta kaupunkia (6Aika-ohjelma) sekä suuri joukko avoimen datan toimijoita. Kilpailun raaka-aineena ja innostajana on saatavilla oleva avoin data ja sen monipuolinen käyttäminen erilaisten sovellusten ja ideoiden pohjana.

Innovaatiokilpailun lanseeraustapahtuma Tiedekeskus Tietomaassa onnistui verkottamaan eri toimijoita yhteen. Iltapäivän aikana muun muassa Oulun yliopiston professori Timo Ojala teki hienon avauksen avaamalla Oulun kaupungin keskustan 3D-malliin liittyvät tiedot vapaasti hyödynnettäväksi. Liikenneturvasta Petri Jääskeläinen esitteli älyliikenteen tuomia mahdollisuuksia päivittäisen liikenteen sujuvoittamiseksi ja turvaamiseksi. Tilaisuus poiki myös joukon datan avauspyyntöjä Oulun kaupungille.

Open Arctic Challenge - kilpailussa on tarkoitus tuottaa avointa yhteiskuntaa edistäviä innovaatioita; aiempina vuosina vastaavan kilpailun (Apps4Finland & Apps4Pohjois-Pohjanmaa) tuloksena on syntynyt erilaisia sovelluksia, visualisointeja ja konsepteja helpottamaan jokapäiväistä elämää. Kilpailu on myös edistänyt laajasti tietoisuutta avoimesta datasta ja sen erilaisista käyttömahdollisuuksista. Kilpailun avulla Suomen avoimen datan yhteisöstä on kasvanut tuhansien asiantuntijoiden asiantuntijaverkosto.

Haastesarjat ovat: Luo – Yhdistele – Visualisoi. Kaikissa kolmessa sarjassa palkitaan kolme parasta tuotosta 1000e, 750e ja 500e palkinnoin. Lisäksi koko kisan pääpalkintona on 1500e. Kilpailuaika on 7.9. - 9.11.2015. Oulun OAC - aluekilpailun voittajat julkaistaan 24.11.2015 järjestettävässä palkintogaalassa. Kaikki aluekilpailujen työt osallistuvat automaattisesti myös kansalliseen Open Finland Challenge – kilpailuun.

6Aika Avoin data ja rajapinnat – kärkihanke on osa 6Aika – strategiaa, jota rahoitetaan EAKR ja ESR- rahoituksella.

Lisätietoja:
Katri Korpela, projektipäällikkö / 6Aika Avoin data ja rajapinnat (Oulu)
katri.korpela@ouka.fi
044 703 2553
Twitter @KorpelaKatri, @OpenDataOulu

http://ouka.fi/oac
http://openfinlandchallenge.fi/
Facebook: Open Data Oulu – ryhmä
6Aika – strategia ja – hankekokonaisuus: http://6aika.fi

Fennia palkkaa uusia korvauskäsittelijöitä rekrytointikoulutuksen kautta

$
0
0

Vakuutusyhtiö Fennia ja TE-toimisto toteuttavat rekrytointikoulutuksen, jonka avulla rekrytoidaan Fennian palvelukseen uusia korvauskäsittelyn ammattilaisia. Koulutus kestää 85 päivää ja se jakaantuu työssäoppimiseen ja lähikoulutuspäiviin. Koulutus on ensisijaisesti suunnattu työttömille ja työttömyysuhan alaisille, mutta myös ammatinvaihtajille. Kaikki koulutuksen hyväksytysti läpäisseet palkataan yrityksen palvelukseen kokopäivätyöhön.
- Rekrytointikoulutus, jossa kouluttajana on Tulevaisuuden Kasvupolut Oy, tuo aivan uudenlaista näkökulmaa korvauskäsittelijän koulutukseen; siinä paneudutaan myös asiakaspalvelu- ja tiimityötaitojen kehittämiseen, toteaa palvelujohtaja Laila Tupola Fennialta.

Rekrytointikoulutus on joustava tapa kouluttaa uusia osaajia yrityksen tarpeisiin
Rekrytointikoulutus

  • räätälöidään yrityksen tarpeisiin
  • kestää pääsääntöisesti 3–9 kuukautta – vähimmäiskesto on 10 koulutuspäivää
  • antaa opiskelijoille pätevyyden tiettyyn ammattiin tai työtehtävään
  • voidaan suunnitella myös yhteistyössä useamman työnantajan kanssa.

- Rekrytointikoulutus on toimiva konsepti sekä työnantajan että työnhakijan kannalta; työnantaja saa juuri sellaista osaamista kuin tarvitseekin ja kaikki koulutuksen hyväksyttävästi suorittaneet saavat työpaikan, lisää asiantuntija Hannu Vierula Pohjanmaan TE-toimiston työnantaja- ja yrityspalveluista.

Työnantaja ja TE-toimisto rahoittavat koulutuksen yhdessä. Työnantajan osuus on 30 prosenttia hankintasopimuksen mukaisesta kokonaishinnasta. Rekrytointikoulutuksena ei rahoiteta tavanomaista perehdytys- ja henkilöstökoulutusta, jotka työnantajan kuuluu kustantaa.

Lisätietoja:
Pohjanmaan TE-toimisto: asiantuntija Hannu Vierula puh. 0295 056 185
Fennia: palvelujohtaja Laila Tupola puh. 040 661 6955
Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto: palvelujohtaja Mari Tuomikoski, puh. 0295 056 801

IDEAL PLM laajentaa toimintaansa Pohjois-Suomessa avaamalla toimiston Ouluun

$
0
0

 

Paikallista palvelua tarjolla nyt myös lähempänä pohjoissuomalaisia asiakkaita

IDEAL PLM tarjoaa korkeimman vaatimustason tuotteen elinkaaren hallinnan (PLM) järjestelmiä kone- ja laitevalmistajille, elektroniikkateollisuudelle ja kuluttajatuotteita suunnitteleville ja valmistaville yrityksille. Siemens PLM Softwaren maailmanluokan ratkaisuja Suomessa ja Venäjällä edustava IDEAL PLM on kasvattanut toimintaansa määrätietoisesti jo vuosien ajan tavoitteenaan tarjota yrityksille asiantuntevaa palvelua ja olla paikallinen toimija lähellä asiakkaita.

IDEAL PLM on kasvanut yrityksenä ja laajentanut toimipisteitään viime vuosina. Oulun toimisto on nyt kuudes paikkakunta Suomessa, jossa on IDEAL PLM:n oma toimipiste. Toimipisteitä löytyy Vantaan pääkonttorin lisäksi Tampereelta, Turusta, Seinäjoelta ja Vaasasta.

Tavoitteena tiivis yhteistyö asiakkaiden kanssa

IDEAL PLM on pyrkinyt viemään teknisen puolen työntekijöitä lähemmäksi asiakkaita mahdollistaen myös uusien palvelumallien kehittämisen yhdessä asiakkaiden kanssa. IDEAL PLM:n edustamat järjestelmät ovat laajassa käytössä Suomessa, ja myös Oulun seudulla on yrityksiä, jotka ovat osoittaneet kiinnostusta IDEAL PLM:n edustamiin ratkaisuihin ja yrityksen tarjoamiin palveluihin. Monissa alueen yrityksissä ne ovat jo olleet käytössä vuosien ajan. Myös Oulun yliopisto on julkistanut aloittavansa yhteistyön IDEAL PLM:n kanssa. Alkuvaiheessa Oulun toimistossa aloittavat henkilöt toimivat teknisessä organisaatiossa ja ovat tukemassa asiakkaiden liiketoimintaa omalla osaamisellaan.

”Olemme jo pidempään tarkkailleet ja selvitelleet mahdollisuuksia laajentaa toimintaamme Oulun alueelle. Nyt palaset loksahtivat kohdalleen ja saimme asiat konkretisoitua eli toimiston avattua. Elektroniikkatie 8 on sopivalla sijainnilla lähellä asiakkaita ja Oulun yliopistoa” toteaa Tapio Juurakko, IDEAL PLM:n toimitusjohtaja.

IDEAL PLM:n Oulun toimipiste avataan syyskuussa 2015 osoitteessa Elektroniikkatie 8, 90590 Oulu.

Lisätietoja:

Tapio Juurakko, toimitusjohtaja, IDEAL PLM puh +358 50 3827944 tapio.juurakko@ideal.fi

IDEAL PLM: IDEAL PLM on Siemens PLM Softwaren ratkaisuja edustava täyden palvelun PLM-talo, joka tarjoaa ohjelmistot, järjestelmät, käyttöönotto-, integrointi- ja ohjelmiston lisenssointipalvelut, sekä kattavat koulutus- ja tukipalvelut. Yrityksellä on noin 80 työntekijää Suomessa ja Venäjällä. www.ideal.fi

Viewing all 298 articles
Browse latest View live