Quantcast
Channel: Oulun seudun elinkeinokatsaus julki - BusinessOulu
Viewing all 298 articles
Browse latest View live

SKIIOT for the professional cross-country skier is the skier’s ultimate tool

$
0
0

An Oulu-based high tech company EXIOPS is preparing to launch the sales of a long awaited sports innovation. SKIIOT, a device the size of a match box, connects to the heel of the skier. It then collects and analyzes varied data of the conditions of the track and weather, the physical performance of the skier and the physics of the skiing techniques used.

The functional attributes of SKIIOT are derived from the needs and wants of two very specific target markets – the professional competitor and the active, recreational cross-country skiier.

SKIIOT for the professional cross-country skier is the skier’s ultimate tool for preparing for and performing in professional competitions and events. The varied data collected and analyzed by SKIIOT can then be accessed and utilized, in real time, by the skier and the skier’s coach. Multiple performances can be accessed and monitored in real time simultaneously. The collected data includes data of the skier’s physiology, the variation of anatomic variables affecting the skiing performance, the skier’s gps-location and of the changing weather- and track conditions.

SKIIOT for the recreational cross-country skiier - that’s reduced to the essentials in features - comes loaded with added value from the possibilities introduced by the easy-to-use, fully automatic excercise calendar and social media interconnectivity. Share the track conditions, alongside with the statistics of your performance, to your friends in the social media – help your friends to obtain the optimum skiing experience! Also see what your friends have shared and be well prepared to experience skiing like never before!

SKIIOT brings cross-country skiing to this century. No longer will you have to guess what to wear, what waxes to rub on, what techniques to use – SKIIOT helps beginners, novices and pros to find the perfect setup for certain conditions. So you can catch the ultimate cross-country skiing performance – and experience!

More info about the SKIIOT from www.skiiot.com or janne.regelin@exiops.com


LKAB vierailee suomalaisissa talotehtaissa

$
0
0

LKAB vierailee tänään ja huomenna 7.-8.10.1015 useammassa pohjois-suomalaisessa talotehtaassa. Suomalainen design ja uudet älykäskoti ratkaisut kiinnostavat nyt kun kaupunginsiirrot Kiirunassa ja Jällivaarassa ovat käynnistymässä.

Ensimmäinen vierailukohde on Hiukkavaaran uusiutuvan energian pilottialue Resca. Oulun rakennusvalvonnan Markku Hienonen ja Lauri Mikkonen esittelevät alueen ja ne kriteerit mitkä Resca alueen talotehtaiden täytyi saavuttaa jotta saivat rakennusluvan alueelle.

LKAB on kiinnostunut seuraavista talotehtaista joihin vieraili nyt kohdistuu: Mammuttikoti (Oulu), JCT-talot (Oulu), Teijo Talot (Halsua), Termater (Veteli), Dometalot (Luohua), Jake Rakennus Bygg yhteistyössä Teri-talon kanssa (Pietarsaari/Teerijärvi) sekä BM Betonimestarit joka on jo tehnyt huomattavia kauppoja LKABn kanssa. Lisäksi mukana on kaksi muuta tehdasta jotka rakentavat kerros- ja rivitaloja. Tutustumiskohteena on myös arkkitehtitoimisto Kanttia2, joilla on voimakkaasti kasvava ja nouseva suunnittelu-organisaatio.

LKAB valitsi nämä yritykset listasta jonka BusinessOulu ja Barents-keskus laati niistä suomalaisista yrityksistä jotka ovat ilmoittaneet kiinnostuksensa LKABn asunnonrakennus projekteista. Projektit ovat noin 350 000 neliöä Jällivaarassa ja 650 000 neliöä Kiirunassa.

Vierailijat ovat LKABn vastuuhenkilöitä kaupunginmuutoista sekä LKABn strateginen ostaja. Vierailun isäntänä toimii Jukka Olli BusinessOulusta.

Seuraavalla sivulla tausta infoa Jällivaaran Repisvaara alueesta, jossa nyt valmistellaan 800-1000 asunnon asuntoaluetta.

Lisätietoa:

Jukka Olli
Senior Advisor
BusinessOulu & Finnish Business Hub Gällivare/Tromsö
Business in Sweden and Norway
Tel. +358 50 5634954
www.businessoulu.com

Cleantech aloittaa Oulun yliopiston seminaarisarjan

$
0
0

Puhtaaseen ilmaan, veteen ja energiaan liittyvä tutkimus- ja yritystoiminta on vahvassa nousussa myös Oulun seudulla. ”Cleantech -tekniikkaa paremman ympäristön puolesta” seminaaripäivä 20.10.2015 aloittaa Oulun yliopiston teknillisen tiedekunnan seminaarisarjan, jossa yliopiston tutkijat ja yrityselämän edustajat pyrkivät löytämään yhdessä uusia tutkimus- ja liiketoimintamahdollisuuksia tekniikan eri aloilta.

Teknillisen tiedekunnan tutkimusyhteisöjen järjestämän Tutkimusyhteistyöllä lisää liiketoimintaa -seminaarisarjan kohderyhmänä ovat erityisesti yritysten ja tutkimuslaitosten asiantuntijat, mutta tapahtumat ovat avoimia ja maksuttomia myös kaikille muille asiasta kiinnostuneille. Tilaisuuksiin voi tutustua ja ilmoittautua yliopiston verkkosivujen kautta http://www.oulu.fi/ttk/tutkimusseminaarit.

Seminaarisarjan aloitusjaksossa yliopiston tutkijat esittelevät veden ja ilman puhdistusta sekä energian tuotantoa koskevaa viimeisintä tutkimusta, jossa esimerkiksi numeerista mallinnusta voidaan käyttää vaihtoehtona laajoille käytännön kokeille. Tilaisuudessa kuullaan lisäksi esimerkkejä yliopiston ja yritysten välisestä käytännön yhteistyöstä sekä sen rahoitusmahdollisuuksista. Tilaisuuden avainpuheenvuoron käyttää kansanedustaja Mirja Vehkaperä.

Cleantech-seminaari pidetään yliopiston Saalastinsalissa tiistaina 20.10.2015 klo 10.15-16.00 (ohjelma).
Seminaarisarja jatkuu 2.11. biotalouteen liittyvällä tilaisuudella, jonka avainpuhuja on europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen. Seminaarin aiheena on teollisuuden ja EU:n ajankohtaiset biotalouden hankkeet ja investoinnit sekä Oulun yliopiston biotaloustutkimus.

Lisätietoja:

suunnittelija Hannele Lampela, teknillinen tiedekunta, Oulun yliopisto, puh. 040 738 0238, hannele.lampela@oulu.fi

tutkijatohtori Pekka Rossi, teknillinen tiedekunta, Oulun yliopisto, puh. 050 350 6610, pekka.rossi@oulu.fi

Tutkimustyöllä lisää liiketoimintaa -seminaarisarjan ohjelma 20.10.-1.12.2015

viestintäpäällikkö Tapio Mäkinen, Oulun yliopisto, puh. 040 546 3413, tapio.makinen@oulu.fi

Haluatko tuotteesi Fortum Storeen?

$
0
0

Onko yritykselläsi uusi innovatiivinen tuote, joka helpottaa ihmisten arkea? Nyt sinulla on huikea mahdollisuus! Osallistu kilpailuumme – voit saada tuotteesi Fortumin myyntikanaviin, mukaan luettuna kehitteillä olevaan verkkokauppamme Fortum Storeen!

Voittaja saa lisäksi näkyvyyden Fortumin eri kanavissa kuten sosiaalisessa mediassa, asiakaslehdissä ja verkkosivuilla. Fortumin luotettava brändi mahdollistaa mahtavat edellytykset markkinointiyhteistyölle sekä antaa uudelle tuotteelle vahvan uskottavuuden asiakkaiden silmissä.

Tuotteesi voi olla mikä tahansa, mikä helpottaa asiakkaidemme elämää – vaikka uusi innovatiivinen valo tai laite joka auttaa säästämään energiaa.

Fortum on kansainvälinen energiayhtiö, jolla on yli 1,3 miljoonaa sähkö- ja lämpöasiakasta Pohjoismaissa. Haluamme tarjota asiakkaillemme laadukkaita ratkaisuja ja samalla auttaa kasvuyrityksiä tekemään läpimurron markkinoilla.

Osallistu nyt – yrityksesi läpimurto voi olla askeleen lähempänä! http://www.nordicinnovationaccelerator.com/en/challenge/fortum-is-looking-for-new-consumer-products

Japanin suurlähettiläs Kenji Shinoda pitää Oulua ICT-alan unelmien ekosysteeminä

$
0
0

Oulu on Japanille portti sekä Pohjoiseen, Eurooppaan että koko maailmaan

Oulussa lyhyen ajan sisällä jo toista kertaa vieraillut Japanin suurlähettiläs Kenji Shinoda on tyytyväinen Japanin suorien sijoitusten alkutaipaleeseen Oulussa. Alle vuosi sitten joulukuussa 2014 Ouluun sijoittunut puolijohde- ja elektroniikkajätti Rohm Group etsii jo uutta työvoimaa vahvistamaan sensorisovelluksia, esimerkiksi IoT ympäristöön, suunnittelevaan toimistoonsa Kiviharjunlenkkiin.

"Oulu on Japanille portti Arktisen teknologian myötä Pohjoiseen ja ehdottomasti teollisen internetin (IoT) edelläkävijänä myös Eurooppaan ja koko maailmaan globaaleille markkinoille", suurlähettiläs Shinoda hehkuttaa toistaen useaan kertaan ja varmistaen viestin läpimenon.

Rohm onnistui nappaamaan Oulun tiimiin avainhenkilöitä, jotka aikaisemmin työskentelivät Nokialla suunnittelemassa sensoreita matkapuhelimiin. ROHM Semiconductor GmbH käyttää Oulussa aputoiminimeä Kionix, jonka Rohm Group omistaa sata prosenttisesti.

Oulun toimistoa johtava ohjelmistoinsinööri Koki Okada kertoo Oulun kehitys- ja tutkimustoiminnan alkutaipaleesta hymyillen ja hyväntuulisena. "Itse asiassa tämä eriomainen tiimi siirtyi meille suoraan asiakkaasta tuotekehittäjäksi.

"Oulu on erinomainen kaupunki ulkomaiselle yritykselle, joka panostaa tuotekehitykseen. Oulussa on osaajia, kaupunki on turvallinen ympäristö, ja ilmapiiri motivoitunut, Koki Okada kertoo. Optimaalinen. hän lisää.

Okadan mukaan Oulun ICT-ekosysteemissä on nopeasti otettu uusi alku ja päästy pitkälle IoT-kehityksessä, jonka parissa toimii runsaasti alkavia startup-yrityksiä, myös ARM on Oulussa. Rohmin tytäryhtiö Lapis valmistaa ARM-pohjaisia mikrokonrollereita.

Kionix etsii tiimiinsä uutta väkeä ja kumppaneita vahvistamaan ohjelmistokehityksen ja pilviteknologioiden osaamista tiimissään. Yhdessä BusinessOulun kanssa yhtiö hakee kahta S/W-insinööriä ja assistenttia. Rohm ja Kionix haluavat mukaan kasvuun oululaisia korkean tason insinööriosaajia.

"Vaihtoehtoja kaksi, kun Rohm pohti Kionixille uutta ohjelmistotuotekehitysyksikön sijoittumispaikkaa, Silicon Valley USA:ssa ja Oulu. Rohm valitsi Oulun, kertoo Koki Okada.

Maailmanluokan puolijohdejätti

Kiotossa pääkonttoriaan pitävässä vuonna 1958 perustettussa Rohm Groupissa on yli 20200 työntekijää, jotka toimivat 12 Japanilaisessa ja 36 globaalissa tytäryrityksessä. Puolet tuotannosta on ICT-sektorilla, kolmannes puolijohdetuotteita ja loput muissa tuotteissa, kuten esimerkiksi LED valaisimissa, kulutustavara-, auto- ja teollisuustuotteissa.

Oulussa on S/W design -kehitystä tekevä toimipiste. Se on ainoa Pohjoismaissa ja Euroopan myyntitoimistot sijaitsevat Saksan Düsseldorfissa, UK:ssa, Ranskassa, Espanjassa, Unkarissa ja Venäjällä Moskovassa. Oulun yksikkö on osa Kionix-tytäryhtiötä, joka on ainoa Euroopassa, muut ovat Taipeissa, Shanghaissa ja USA:n Santa Clarassa.

Sensoriteknologioissa Rohm on avainosaaja liiketunnistuksessa, ympäristömittauksissa, turvallisissa langattomissa verkoissa ja terveys- ja lääketieteellisissä sensorilaitteissa.

Suurlähettiläs tuntee Oulun

Voinee jopa sanoa, että Japanin suurlähettiläs Kenji Shinoda on aidosti Oulu-fani. Lokakuiselle käynnille pohjoisen Skandinavian pääkaupunkiin Ouluun kehkeytyi kolme teemaa, joista tärkein on arktinen osaaminen.

"Halusin tutustua Rohmin Kionix-tuotekehitysyksikköön osallistua Barentsin Euroarktisen neuvoston kokoukseen ja vierailla Fennovoiman Pyhäjoelle rakennettavan Hanhikivi 1:n ydinvoimalan työmaahan paikan päällä", hän kertoo. Toinen käyntikohde oli Oulun lähellä Kajaanissa, jossa myös on paljon kiinnostavaa.

Suurlähettiläs iloitsee Japanin kolmen viime vuoden myönteisestä talouskehityksestä, joka on päättänyt 20 vuoden "menetettyjen vuosikymmenten" piinan. Se mahdollistaa panostukset tulevaisuuteen ja esimerkiksi investin toimet Ouluun.

"Suomi on erinomainen "Bace Camp", kotipesä, tuotekehitykselle. Suomen businessilmasto on erinomainen. Oulussa ovat kaikki neljä ässää kohdallaan: "Socially stabile, secure and safe environment", turvallinen ja toimiva kaikin puolin", hän kuvaa.

Japanin ja Suomen yhteistyön syveneminen näkyy monin tavoin, esimerkiksi suomalais-japanilaisen kauppakamarin jäsenmäärän kaksinkertaistumisena.

Alpo Merilä - BusinessOulu

Ouluun maailmanluokan testausympäristö terveysalan tuotekehitykseen

$
0
0

Julkisen terveydenhuollon ja terveysalan yritysten yhteistyö otti merkittävän edistysaskeleen, kun Oulun yliopistollinen sairaala (OYS) avasi tänään, 20.10., uuden testauslaboratorion. Sen myötä Oulun Kontinkankaan kampusalueelle on syntynyt maailmanluokan testausympäristö terveysalan tuotekehitykseen.

”OYS TestLab on laboratorioympäristö, jossa yritykset ja sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset voivat testata ja kehittää ideoitaan ja tuotteitaan aidossa sairaalaympäristössä aitojen käyttäjien kanssa”, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Hannu Leskinen sanoo.

”Tavoitteena on nopeuttaa innovaatioiden saamista käyttöön nopeammin, edistää niiden kaupallistamista sekä vauhdittaa suomalaisten hyvinvointialan yritysten vientiä. OYS tulee käyttämään TestLabia myös omien prosessiensa kehittämiseen sekä tulevien rakennushankkeiden mallintamiseen.”

OYS TestLab on osa OuluHealth Labs kokonaisuutta, jossa ovat mukana myös Oulun kaupungin Oulu CityLab ja Oulun ammattikorkeakoulun Oamk SimLab. OuluHealth Labs on kansainvälisesti ainoa laatuaan. Testauslaboratorioita on muuallakin, mutta OuluHealth Labsissa on mahdollista päästä testaamaan innovaatioita ja tuotteita koko palveluketjussa ihmisten kotoa terveyskeskuksiin ja sairaaloihin.

”Yhteiskunta digitalisoituu nopeasti. Sen myötä ihmisten omavastuu ja omatoimisuus terveyden edistämisessä ja sairauksien hoidossa alkaa lisääntyä kotiin hankittavan teknologian avulla”, OuluHealthin ohjelmajohtaja Noora Jansson sanoo.

”Tulemme tarvitsemaan toimintamalleja ja järjestelmiä, joiden avulla kotona syntyvä terveysdata voidaan hyödyntää terveyspalveluiden tuottajien järjestelmissä. Lisäksi tarvitaan toimintamalleja, joiden avulla terveysalan ammattilaiset voivat tukea kotona tapahtuvaa toimintaa. Tätä varten tarvitaan testausympäristöjä, jotka kattavat koko palveluketjun.”

Kolme ministeriötä (TEM, STM, OKM), Tekes ja Suomen Akatemia julkistivat vuoden 2014 keväällä kansallisen Terveysalan tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kasvustrategian. Sen mukaan Suomella on erinomaiset mahdollisuudet alan liiketoiminnan kärkimaaksi.

OuluHealth Labs toteuttaa omalta osaltaan terveysalan kasvustrategiaa. Sen mukaan Suomen kilpailukykyä terveysalalla pitää parantaa muun muassa kehittämällä yliopistollisia sairaaloita ja niiden ympärille syntyneitä osaamiskeskittymiä yritystoiminnan ja kumppanuuksien näkökulmasta. Pohjois-Suomeen perustettu biopankki Borealis tukee OuluHealth Labsin toimintaa.

Suomalaisessa teollisuudessa terveysteknologia on tällä hetkellä yksi harvoja valopilkkuja. Kasvu on ollut jatkuvaa ja huomattavasti voimakkaampaa kuin lähes millään muulla teollisuuden alalla Suomessa. Viiden vuoden aikajaksolla 2009 – 2014 keskimääräinen vuotuinen kasvu on ollut 8,5 prosenttia ja alan kauppatase on jatkuvasti merkittävästi ylijäämäinen. Yritysten tuotannosta yli 95 prosenttia menee vientiin.

Valokuvia mediakäyttöön: www.ppshp.fi/testlab/valokuvat

OuluHealth Labs lyhyesti

OuluHealth Labs

OuluHealth Labs on kansainvälisesti ainutlaatuinen terveysalan tuotteiden ja toimintamallien testaus- ja kehittämisympäristö. Se koostuu kolmesta osasta, jotka ovat Oulu CityLab, Oamk SimLab ja OYS TestLab.

OuluHealth Labsin asiakkaita ovat hyvinvointialan yritykset ja palveluiden tuottajat. OuluHealth Labsissa on mahdollista päästä testaamaan innovaatioita ja tuotteita koko palveluketjussa ihmisten kotoa terveyskeskuksiin ja sairaaloihin. Testausympäristön palvelut tuotetaan omakustannushintaan.

OuluHelath Labs voi tarjota verkostonsa kautta yrityksille mahdollisuuden myös kansainväliseen testaamiseen, erityisesti Pohjoismaissa. OuluHealth Labs on mukana Nordic test beds –verkostossa, joka kehittää testausympäristöjä ja tarjoaa yrityksille mahdollisuuden innovaatioiden pohjoismaiseen testaukseen.

Lisätietoja: OuluHealthin ohjelmajohtaja Noora Jansson, 040 753 2917, noora.jansson@businessoulu.com
www.ouluhealth.fi

Oamk SimLab

Oamk SimLab on Oulun ammattikorkeakoulun perustama simulaatio- ja studioympäristö, jota voidaan käyttää testaus - ja kehittämisympäristönä terveysteknologian ja hyvinvointipalvelujen tuotekehityksessä. Simulaatiotestauksessa ei tarvita eettistä lupaa. Tutkimuksessa ja tuotekehityksessä voidaan hyödyntää myös opiskelijoiden työpanosta.

SimLabissa on mm. tietokoneohjattuja potilassimulaattoreita, joiden avulla voidaan simuloida ihmisen peruselintoiminnot sekä tutkia ja tehdä hoitotoimenpiteitä. Tiloissa on myös moderneja hoitolaitteita ja -välineitä, joita voidaan hyödyntää monipuolisesti tuotekehitys-, testaus- ja koulutuskäytössä.

Lisätietoja: Yliopettaja Helena Heikka, 050 367 0341, helena.heikka@oamk.fi

Oulu CityLab

Oulun kaupunki avasi vuonna 2008 Kaakkurin kaupunginosaan teknologiaterveyskeskuksen. Normaalin potilashoidon lisäksi Kaakkurissa on mahdollista kehittää kaupungin omia, teknologia-avusteisia toimintaprosesseja ja tarjota yrityksille perusterveydenhuollon toimintaympäristö tuotteiden testaamiseen ja kehittämiseen.

Nyt testaustoimintaa levitetään siten, että se on mahdollista myös kaupungin muissa hyvinvointipalveluissa, esimerkiksi ihmisten kotona. Erityisesti panostetaan vuoden 2015 alussa avatun Kontinkankaan hyvinvointikeskuksen testaustoiminnan kehittämiseen.

Lisätietoja: Teknologia-asiantuntija Jaana Kokko, 044 7034 030, jaana.a.kokko@ouka.fi

OYS TestLab

OYS TestLab on kehittämis- ja testausympäristö, jossa yritykset voivat testata ja kehittää tuotteitaan ja ideoitaan aidossa sairaalaympäristössä aitojen käyttäjien kanssa. Myös Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri käyttää laboratoriota omien prosessiensa kehittämiseen sekä Tulevaisuuden sairaala –ohjelman rakennushankkeiden mallintamiseen ja simulointiin.

OYS TestLab sijaitsee Oulun yliopistollisessa sairaalassa. Laboratoriossa on 300 neliötä kahdessa kerroksessa. Avoimiin tiloihin voidaan rakentaa sairaalan erilaisia yksiköitä: leikkaussali, poliklinikka, vuodeosasto, valvomo, odotustila jne. TestLabissa on 3D virtuaalitila sekä valmius testata 5G verkkoa.

Lisätietoja: Projektipäällikkö Timo Alalääkkölä, 040 561 4390, timo.alalaakkola@ppshp.fi

Tämän tiedotteen jakelusta vastaa
Tiedottaja Martti Ahlstén
Viestintätoimisto Verbi
0500 582 588
martti.ahlsten@verbi.fi

Avoin työpaikka, kalatalousaktivaattori

$
0
0

Oulun Seudun Leader ry on paikallinen Leader-ryhmä, jonka tehtävänä on aktivoida alueen toimijoita kehittämään omaa aluettaan ja toimintaansa, neuvoa hankkeiden hakemiseen ja toteuttamiseen liittyvissä asioissa sekä rahoittaa paikallisia hankkeita. Oulun Seudun Leader myös hallinnoi kuluvalla EU:n ohjelmakaudella Perämeren rannikon kalatalousstrategiaa, jonka avulla pyritään kehittämään Kokkolan ja Tornion välisen rannikkoalueen kalatalouden toimintaedellytyksiä. Oulun Seudun Leader hakee Kalatalouden kehittäminen-hankkeeseen kalatalousaktivaattoria.

Kalatalousaktivaattorin tehtäviin kuuluvat mm. alueen kalatalousalan yritysten ja yhteisöjen aktivointi ja neuvonta, verkostojen luominen, yhteistyön lisääminen, erilaisten tilaisuuksien järjestäminen sekä muut hankkeeseen kuuluvat tehtävät.

Odotamme hakijalta:

  • Koulutusta ja aiempaa työkokemusta mieluiten kaupalliselta alalta
  • Osaamista ammattikalastajien liiketoiminnan kehittämiseen liittyvään neuvontaan
  • Vuorovaikutustaitoja, innostavaa työotetta, markkinointihenkisyyttä, organisointikykyä, aito kiinnostus kalatalousalan kehittämiseen
  • Hyvää suullista ja kirjallista ilmaisutaitoa

Katsomme eduksi:

  • Aiemman kokemuksen maaseudun kehittämisestä ja EU-osarahoitteisista hankkeista
  • Soveltuva kalatalousalan koulutus tai työkokemus
  • Hyvä ruotsin ja englannin kielen taito

Työ sisältää ilta- ja viikonlopputyötä ja koska toiminta-alue on laaja, edellytämme valmiutta oman auton käyttöön. Työpiste sijaitsee Oulussa. Palkkaaminen edellyttää rahoituksen varmistumista hankkeelle.

Lisätiedot: http://www.oulunseudunleader.fi/fi/ajankohtaista/2015/avoin-työpaikka-kalatalousaktivaattori

Oulu mukana terveysalan tuotteiden ja palveluiden kansainvälisessä testauksessa

$
0
0

Oulun yliopisto, Centre for Health and Technology,  Tiedote 2.11.2015

Terveysalan testaustoiminnan kehittämiseen keskittyvät partnerit Norjasta, Tanskasta, Ruotsista sekä Suomen Oulusta kokoontuvat tänään 2.11. Göteborgiin sopimaan Nordic Test Beds (NoTeB) -projektissa toteutettavan, terveysalan tuotteiden ja palveluiden kansainvälisen testauksen kohteiden valintakriteereistä.

”Projektissa ollaan pian käynnistämässä ensimmäisiä testauksia. Tämä on oikea hetki kiinnostuneille yrityksille olla meihin yhteydessä”, projektin koordinaattori, Oulun yliopiston Centre for Health and Technology -innovaatiokeskuksen kv-vastaava Kalevi Virta kehottaa.

”Tulemme testaamaan 15 terveysalan tuotetta tai palvelua yhteensä viidessä aitoa pohjoismaista sairaalaympäristöä edustavissa yliopistosairaaloiden testausympäristöissä. Tavoitteenamme on tukea yritysten tuotekehitystä, ja toisaalta helpottaa hoitohenkilökunnan ideoiden käytännön toteutusta”, Virta kertoo.

Pohjoismaisella tuotetestausyhteistyöllä edistetään myös terveysalan yritysten kansainvälisille markkinoille pääsyä. ”Projektissa luodaan testattaville tuotteille ja innovaatioille yhteiset pohjoismaiseen palvelujärjestelmään tukeutuvat testaus- ja kehitysmenettelyt. Terveydenhuollon käytännöt vaihtelevat maiden välillä, ja tällä toiminnalla madallamme yritysten kynnystä pohjoismaisille markkinoille”, Virta sanoo.

20. lokakuuta avajaisiaan viettänyt, Oulun yliopistollisen sairaalan yhteyteen sijoittuva OYS TestLab tulee toimimaan yhtenä NoTeB-hankkeen testausympäristönä. ”OYS TestLab ja BusinessOulu tulevat tarjoamaan NoteBin kautta kansainvälistä yhteistyötä alueen yrityksille ja terveydenhuollon ammattilaisille”, OYS TestLabin projektipäällikkö Timo Alalääkkölä vahvistaa.

Pohjoismaisten yliopistosairaaloiden yhteyteen on viime vuosina perustettu useita innovaatiokeskuksia ja testausympäristöjä. ”Meillä on mahtavia partnereita mukana tässä”, Virta kehuu. “Esimerkiksi Oslon yliopistosairaala on Skandinavian suurin, ja yksi maailman innovatiivisimmista sairaaloista. Tanskalaisella Aalborgin yliopistosairaalalla puolestaan on vuosien kokemus yritysten kanssa tehtävästä yhteistyöstä ja Uppsalan yliopistosairaalan Innovation Akademiska on juuri aloittanut testausyhteistyön paikallisen perusterveydenhuollon kanssa. Meillä on paljon hyödynnettävää toistemme kokemuksista.”

Oulun, Oslon, Uppsalan ja Aalborgin yliopistosairaaloiden lisäksi NoTeB-projektissa on mukana myös Skånen yliopistosairaalan ClinTrials Skåne AB, joka on jo tehnyt Oulun alueen kanssa yhteistyötä mm. READi for Health -projektissa. NoTeB-projektin koordinoinnista vastaa Oulun yliopiston Centre for Health and Technology. Kolmevuotista (2015-2018) projektia rahoittaa Nordic Innovation.

Tiedotteen julkaisija: Oulun yliopisto.

Lisätiedot:

OuluHealth

Kalevi Virta, NoTeB projektikoordinaattori, 044 551 5602, kalevi.virta@oulu.fi

Timo Alalääkkölä, OYS Testlab projektipäällikkö, timo.alalaakkola@ppshp.fi

Tapio Mäkinen, Oulun yliopisto, viestintäpäällikkö, 046 546 3413


The Road Trip to U.S. Midwest for Manufacturing Companies on 1st-4th December 2015!

$
0
0

NORDIC INDUSTRIES DEVELOPMENT NORTH AMERICA together with its partners invites you on a ROAD TRIP TO MIDWEST-CINCINNATI, the heart of the American advanced manufacturing.

The U.S. markets are closer than ever!

Do you want to find out the possibilities for your company in the United States? Do you want know the technical advancement level in companies of Midwest and how advanced manufacturing sector is developing there? Have you been thinking how to establish or develop your sales channels in the USA? Would you like to meet local lawyers, bankers, accountants and recruiting professionals, who can tell you how things work in the United States and what are the key things to keep in mind and consider when pursuing successful business there?

Now you can as Nordic Industries Development together with Select USA organizes Road Trip to Midwest on 1st-4th December 2015.

Read more info about the details of the trip from OFFICIAL BROCHURE.

Further inquiries:

Mr. Tuomas Härkönen: 010 420 22 99, tuomas.harkonen@nordic-industries.com

http://www.nordic-industries.com/see-meet-visit-understand-and-network/

Snowball haluaa synnyttää energiatehokkuuden ideointivyöryn

$
0
0

Suomalaisten energiatehokkuusammattilaisten ja -yritysten kehittämä digitaalinen alusta aikoo tehdä tuottavuusloikan levittämällä ja jalostamalla ideoita tehokkaasti. Palvelun ensimmäinen versio esitellään joulukuussa.

Kun pienen lumipallon lähettää vierimään alas vuorenrinnettä, se kasvaa, kasvaa ja voi synnyttää lumivyöryn, joka muuttaa koko maiseman. Nyt luotu lumipallo – Snowball – kiihdyttää energiatehokkuusideoiden kehittämistä. Snowball liittää yhteen energiatehokkuuden ratkaisuja etsivät ja alan syvästi tuntevat ammattilaiset.

Snowball on ainutlaatuinen digitaalinen alusta, jonka avulla energiatehokkuusideoista kehitetään liiketoimintaa. Snowball tuottaa uusia, parempia ja tehokkaampia teknologioita, ratkaisuja ja liiketoimintamalleja yritysten ja toimialojen käyttöön. Tämä parantaa liiketoiminnan kannattavuutta ja lisää kasvua. "Snowballista on tarkoitus tehdä paras energiatehokkuuden alusta, jossa useat yritykset, päättäjät ja aktiiviset kansalaiset innovoivat saman katon alla", sanoo toimitusjohtaja Janne Hietaniemi Solved - The Cleantech Companysta.

"Energia on tavalla tai toisella läsnä jokaisessa Suomessa tuotetussa tuotteessa ja palvelussa. Kun energiaa tuotetaan 'enemmän vähemmällä' voidaan saavuttaa tuottavuusloikka, pienempi tai suurempi, kaikilla aloilla", sanoo Fortumin T&K-päällikkö Marja Englund.

"Yrityksillä, kuten ABB, CLIC Innovation, Fortum, Motiva ja Solved, on tietokantoja, joissa on valtavasti tietoa ja ideoita, joita voidaan nyt hyödyntää tuottamaan innovatiivisia energiatehokkuuden ratkaisuja ja uutta liiketoimintaa monille yrityksille", sanoo Motivan yksikönpäällikkö Hille Hyytiä.

Energiatehokkuushaasteet ovat usein monimutkaisia ja vaativat monenlaista erikoisosaamista ja asiantuntemusta sekä iteratiivista 'out-of-the-box'-ajattelua. "Snowballista tulee verkossa laajasti näkyvä brändi ja palvelu, joka houkuttelee intohimoisia ammattilaisia keskustelemaan ja jalostamaan ideoita", sanoo CLIC Innovationin toimitusjohtaja Tommy Jacobson.

Snowballin takana on laaja joukko energiatehokkuuden ammattilaisia, yrityksiä ja muita organisaatioita yksityiseltä ja julkiselta sektorilta. Esimerkiksi työ- ja elinkeinoministeriö tukee Snowballin kehittämistä.

"Yhdessä tekeminen on ollut ja on suomalainen tapa. Snowball voi luoda uuden merkityksen tälle hyvin suomalaiselle lähestymistavalle. Odotamme innolla, miten ihmisten intohimo ja digitaaliset työkalut liitetään yhteen tuottamaan älykkäitä energiankäytön ratkaisuja", sanoo neuvotteleva virkamies Pentti Puhakka työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Idea Snowballista on syntynyt energiatehokkuuden ammattilaisten, yritysten ja organisaatioiden kuuden vuoden aikana käymästä vuoropuhelusta. Palvelun prototyyppi esitellään Motivan järjestämässä teollisuuden ja energiantuotannon energiatehokkuuden ajankohtaisseminaarissa 9. joulukuuta 2015. Tule mukaan synnyttämään energiatehokkuuden lumivyöry!

Lisätietoja:

Janne Hietaniemi
Toimitusjohtaja
Solved - The Cleantech Company
janne.hietaniemi@solved.fi
+358 50 370 3573

Marja Englund
T&K-päällikkö
Fortum
marja.englund@fortum.com
+358 50 453 3811

Hille Hyytiä
Yksikönpäällikkö
Motiva
hille.hyytia@motiva.fi
+358 40 724 4600

Tommy Jacobson
Toimitusjohtaja
CLIC Innovation
tommy.jacobson@clicinnovation.fi
+358 40 828 2711

Pentti Puhakka
Neuvotteleva virkamies
Työ- ja elinkeinoministeriö
pentti.puhakka@tem.fi
+358 29 506 4813

Yhteistyössä
Capital of Northern Scandinavia Oulu on pohjoisen Euroopan voimakkaan kasvualueen pääkaupunki.BusinessOulu vastaa Oulun kaupungin koko elinkeinopolitiikan toteutuksesta, kasvuyritysten tarvitsemista palveluista, viennin ja myynnin sekä investointien ja työpaikkojen edistämisestä. Kansainvälisesti verkostoitunut BusinessOulu toimii yritysten kumppanina ja kasvun mahdollistajana, erityisesti pohjoisella ulottuvuudella, jossa se vastaa ja osallistuu Suomi-talojen toimintaan. BusinessOulu kehittää määrätietoisesti matkailua ja auttaa kokouksien, kongressien ja tapahtumien onnistumisessa. Oulun innovaatioympäristössä, ekosysteemeissä ja ajatuspajoissa luodaan uutta rohkeasti ja tuloksellisesti. Tavoitteena on nopea liiketoiminnan kehitys ja merkittävä startup-sijoitusten kasvu.

Wärtsilä is looking for a Marine Mastermind

$
0
0

Wärtsilä is looking for an intelligence force with the next big idea in marine solutions.

We are living in the age of disruptive innovations. This applies to the marine business which is going through a big transformation.

Start-up companies play a vital role in providing new digital opportunities for service business and in building positive growth and value that benefits our customers.

We are inviting start-up companies to join a contest to develop these services with us

The winner of the contest will have the opportunity to be part of the global marine business.

The winner will also get to develop the solution together with Wärtsilä experts and Shift Actions, specialised in lean innovation concept and product development, via a 30-day lean innovation lab product development sprint.

We welcome you to submit your idea at the Wärtsilä Marine Mastermind – a quest for a game-changing start

Let´s form the marine future together!
wartsila.com/marinemastermind

Finnish Business Hub avaa yhteistyön arktisen osaamisen maailmanmarkkinoille

$
0
0

Jällivaaraan Pohjois-Ruotsiin 10.11.2015 avattu Finnish Business Hub tarjoaa Pohjoisen Skandinavian yrityksille arktisen Arctic Gateway -osaamisen reitit maailmanlaajuisille markkinoille. Jällivaaran Business Hub tukee eri alojen jo toimivaa Norjan, Ruotsin ja Suomen Arctic Valley -yhteistyötä. Yhdessä olemme enemmän ja parempia.

Verkostoitumisen ja yritysten yhteistyön tyyssijaksi kehitettyä Business Hub -toimintamallia on koeponnistettu hedelmällisesti Tromssan Suomi-talossa 2014 vuoden alusta saakka.

Business Oulun käynnistämässä toimintamallissa on tarkoituksena saattaa yhteen eri maiden arktisen osaamisen tahot. Suorien kontaktien avulla luodaan koko aluetta hyödyntävä verkosto. Yritysten on mahdollisimman helppo aloittaa käytännön toimenpiteet, auttaa toisiaan ja toimia suurten projektien toteuttajina.
Ruotsin Jällivaarassa ja Kiirunassa yhteistyö painottuu aluksi rakennusprojekteihin, kaivostoimintaan, yhdyskuntarakentamiseen ja niitä tukevaan alihankintaosaamiseen sekä arktisen rakentamisen parhaiden käytäntöjen nopeaan jakamiseen.

Arktinen rakentaminen on Oulun vahvuus. Joka vuosi Oulussa valmistuu noin 2000 uutta asuntoa. Hiukkavaaran alue on Arctic Smart City -kokeilualue, living lab, jossa hyödynnetään Cleantec-, ICT-, eHealth ja rakentamisalan osaamista. Tästä tietotaidosta ja kehitystyöstä on apua myös Ruotsin malmikenttien kaupunkien uudelleenrakentamisessa.

Elinkeinoelämän eri toimialojen investoinnit Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa ovat seuraavan kymmenen vuoden aikana yhteensä 155 miljardia euroa. Pohjois-Norjan Lofoottien pohjoispuolella toiminnassa olevien öljykenttien lukumäärä kasvaa kolmesta yhdeksään. Jällivaaran ja Kiirunan kaupungit siirtyvät uuteen paikkaan. Pohjois-Suomessa avataan uusia kaivoksia, tuuli- ja ydinenergiaa, metalli- ja bio- teollisuutta sekä yhdyskuntarakentamista. Yksin rakenteilla oleva Fennovoiman Hanhikivi 1 -voimala on 4-6 miljardin euron investointi, jota rakentaa 4000 ammattilaista työllistäen pysyvästi 400-500 henkilöä.

Asukasluvultaan suurin, 250 000 asukkaan pohjoisen Skandinavian alueen pääkaupunki Oulu tarjoaa euroalueelle Arctic Gatewayn, joka kanavoi Euroopan Unionin kipeästi kaipaamaa kasvupotentiaalia pohjoiseen. Korkean teknologian keskukseen on syntynyt muutamassa vuodessa yli 300 startup-yritystä, joiden luomisvoima on taittanut ICT-alan murroksen. Oulussa ICT-yrityksiä on yli 400, kaupungissa on 15 000 ICT-sektorin työpaikkaa, 7 500 tutkimuksen ja tuotekehityksen parissa työskentelevää ja jo yli 200 nopeasti kasvavan eHelath hyvinvointiteknologian yritystä. Oulun yliopistossa on 10 tiedekuntaa ja 16 000 opiskelijaa. Ammattikorkeakoulussa opiskelee lisäksi 8000 nuorta. Oulu on koulukaupunki, jossa aikuisikäisiä opiskelijoita on noin 50 000.

Rinnakkain Oulussa toimivat Ericsson ja Nokia ovat Oulussa entistä vahvempia langattomien verkkojen kehittäjiä. Norjalaista ICT-yrityksistä läsnä Oulussa ovat esimerkiksi Nordic Semiconductor, Fara ja Eyelife. Terveyden ja hyvinvoinnin OuluHealth-ekosysteemi tarjoaa 700 uutta työpaikkaa työllistäen jo tänään 8400 ammattilaista.

Pohjoisen arktisissa olosuhteissa tarvitaan paljon sellaista osaamista, jota muualla maailmassa ei voi luoda. Radioteknologia toimii siellä, missä kaapelit ja satelliittien signaalit hyytyvät, pohjoisen olosuhteet ohjaavat cleantech-osaamista ääriolosuhteiden pakosta, omat kylmälaboratoriot ja testausympäristöt ovat välttämättömiä kehitettäessä arktista osaamista öljyntorjuntavalmiudesta pukeutumiseen.

Pohjoisten yliopistokaupunkien Oulun, Luulajan ja Tromssan kymmenellä lennolla viikossa yhdistänyt Arctic Airlink -lentoreitti aloitti toimintansa tänä vuonna 12.1.2015. Jo nyt voi sanoa, että reitti on menestys. Se avasi uuden aikakauden pohjoisessa. Reitin aikaansaaminen on ennennäkemättömän yhteistyön tulos, jossa Oulun, Tromssan ja Norrbottenin alueet ovat toteuttaneet uraauurtavan idean turvata lennot seuraavien viiden vuoden ajaksi. Tämän julkisen takuuajan jälkeen reitin on kyettävä toimimaan kaupallisella pohjalla.

Suora lentoreitti on välttämätön esimerkiksi Arctic Valley -yhteistön kaltaisen kolmen pohjoisen maan yhteistyön luomiselle ja menestykselle. Arctic Valley tuo fokukseen pohjoisen elinkeinoelämän, koulutuksen ja osaamisen, innovaatio, politiikan ja suunnattomien arktisen luokan projektien rahoituksen instrumentit. Vapaa-ajan matkailu ja kongressit ovat entistä tärkeämpi elinkeino kaikissa Pohjoisen Skandinavian ja Lapin kohteissa. Oma lähialue tarjoaa työntekijöille vetovoimaiset ja ympäristöystävälliset helposti savutettavat mahdollisuudet virkistäytymiseen ja rentoutumiseen.

Yritysten suurta kiinnostusta Pohjoiseen osoittaa se, että Jällivaaran Finland Business Hubin avajaisiin saapui noin 60 kiinnostunutta suomalaista. Vain nopeimmat ehtivät hankkia liput Arctic Airlinkin 31-paikkaiselle tilauslennolle, jonka BusinessOulu tilasi yritysten käyttöön.

Finnish Business Hubin pääyhteistyökumppanit Ruotsissa ovat Företagsbolaget i Gällivare, Gällivare kommun, Norrbottens Handelskammare ja DDIG boendet i Gällivare.

Lisätietoja: Jukka Olli, jukka.olli@businessoulu.com 050 5634 954

Etsimme projektipäällikköä matkailualan hankkeeseemme

$
0
0

Etsimme projektipäällikköä hankkeeseemme ”Matkailullisesti monipuolinen - kansainvälistyvä Oulun alue”.

Projektipäällikön tehtävä liittyy työpakettiin, jonka tavoitteena on vahvistaa ja avata uusia yhteyksiä Oulun matkailualueen tärkeimmille kansainvälisille markkinoille Keski-Eurooppaan, Aasiaan, Venäjälle, Pohjois-Norjaan ja Pohjois-Ruotsiin. Projektipäällikön tehtäviin sisältyy hankkeen kansainvälisen markkinoinnin osatoteutuksen hallinnointitehtävät, osatoteutuksen suunnittelu ja toimenpiteiden toteutus, hankintojen kilpailuttaminen ja yhteydenpito kansainväliseen asiantuntijaverkostoon.

Tehtävässä toimiminen edellyttää kokemusta kansainvälisen matkailun kehittämistyöstä. Tehtävässä eduksi on Oulun seudun matkailupalvelujen tuottajien ja verkostojen hyvä tuntemus.

Kelpoisuusehtona on tehtävään soveltuva korkeakoulututkinto tai soveltuva koulutus sekä tehtävään soveltuva työkokemus. Kielitaidon vähimmäisvaatimuksena on erinomainen suomen ja hyvä englannin kielen taito, sekä eduksi luetaan ruotsin, saksan, venäjän, kiinan tai japanin kielen taito.

Tehtävä on määräaikainen 31.5.2018 saakka ja sitä haetaan ensisijaisesti sähköisellä hakulomakkeella. Mikäli hakemusta ei ole mahdollista jättää sähköisesti, voit toimittaa sen myös osoitteeseen Oulun kaupungin kirjaamo, PL 27, 90015 Oulun kaupunki. Hakemuksessa on mainittava tehtäväkohtainen diaarinumero OUKA/9889/2015. Toimita hakemuksesi viimeistään 30.11.2015 klo 16.00 mennessä.

Lisätietoja tehtävästä antaa markkinointipäällikkö Pauliina Pikkujämsä,
p. 040 743 4362, etunimi.sukunimi@businessoulu.com.

Opettajat ja yritykset aamiaistreffeillä

$
0
0

Viitisenkymmentä opettajaa ja yrittäjää kokoontui aamiaistreffeille 13. marraskuuta Business Kitcheniin ideoimaan uutta toimintaa ja kehittämään yhteistyötä.

Millaista on oppiminen, kun se tähtää oman unelman toteuttamiseen tai haluun tulla paremmaksi siinä, mikä itseä oikeasti kiinnostaa? Voisiko oppiminen yhä enemmän rakentua vahvuuksien tunnistamiseen ja vahvistamiseen siten, että oppija pääsisi itse oivaltamaan ja tekemään?

"On tärkeää, että nuoret saavat jo perusopintojensa aikana tuntumaa työelämään. Liian pitkään koulu ja työelämä on nähty kahtena erillisenä saarekkeena. On tärkeää rakentaa siltoja koulun ja työelämän välille paitsi uravalinnan helpottamiseksi, myös työllistymisen edistämiseksi. Yrittäjyys voi olla väline, millä omista haaveista ja unelmista voi rakentaa itselleen työpaikan", toteaa Oulun kaupungin yrittäjyyskasvatuksen koordinaattori Satu Kaattari.

Ajatuksen vahvisti Luovan Laboratorion Sami Mikkola, joka pääsi kiittämään paikalla olevia entisiä opettajiaan Oulunsalon lukiosta yrittäjyysnäkymien avaamisesta.

"Ilman Pirjo Piiroista ja Arvi Mäläskää en välttämättä olisi itse uskaltautunut lähtemään yrittäjäksi. Yrittäjämäistä ajattelutapaa tulisi nostaa esille paljon enemmän opetuksessa ja kaikessa toiminnassa", Sami kertoo.

Yrittäjyyskasvatus monipuolistaa oppimista

Kouluille yhteistyön tiivistäminen yritysten ja muiden koulun ulkopuolisten tahojen kanssa on erityisen ajankohtaista valmistauduttaessa uusien opetussuunnitelmien käyttöön syksystä 2016 lähtien. Hyvin toteutettu yritysyhteistyö monipuolistaa koulun oppimisympäristöjä ja -menetelmiä.

Yhteiset projektit edistävät yrittäjyyskasvatuksen ytimessä olevia tulevaisuuden taitoja kuten aloitteellisuutta, luovuutta, sisukkuutta ja yhteistyövalmiuksia. Samalla lisääntyy ymmärrys yrittäjyydestä yhteiskunnan toiminnassa ja omalla lähialueella. Käytännössä yritysten yhteistyö koulujen kanssa voi olla hyvin monenlaista.

"Alueen yritykset ja yrittäjäjärjestöt ovat Oulussa lähteneet aktiivisesti mukaan yrittäjyyskasvatuksen verkostoyhteistyöhön, mikä on upea juttu", iloitsee Helena Vikstedt BusinessOulusta.

"Aivan varmasti myös näillä aamiaistreffeillä yhteystietoja vaihtaneet opettajat ja yrittäjät löytävät omannäköisensä tavan tehdä asioita yhdessä."

Nuorilta raikkaita ideoita ja uutta bisnestä yrityksille

Koulu-yritysyhteistyön tie ei suinkaan ole yksisuuntainen, myös yritys voi hyötyä yhteistyöstä ihan taloudellisestikin. Aamiaisella kuultiin konkreettisia esimerkkejä, miten peruskoulun oppilaat ovat osallistuneet erilaisiin kampanjoihin ja markkinointiin sekä eräässäkin tapauksessa ideoineet yritykselle kauppoihin johtaneen uuden tuotteen.

Oppilaiden aktivointi ja tekeminen on yrittäjyyskasvatuksen keskiössä. Hanna-Mari Turunen ja Kristiina Takala Kempeleen Kirkonkylän koulusta kertoivat yrityskumppaneiden lähteneen innolla yhteistyöhön erityisesti sen jälkeen, kun oppilaat alkoivat itse kartoittaa ja kontaktoida kiinnostavia yrityksiä.

Yrittäjyyskasvatusta vahvistetaan maakunnallisesti

Syksyn ajan kouluväki ja yrittäjät ovat kokoontuneet yhdessä tuottamaan sisältöä Pohjois-Pohjanmaan yrittäjyyskasvatuksen strategiaan. Kaikki kouluasteet kattavat seututiimit ovat pureskelleet aihetta eri kanteilta, ja helmikuussa 22.2.2016 julkaistaan maakunnan yhteinen yrittäjyyskasvatuksen strategia, joka kokoaa yhteen yrittäjyyskasvatuksen tavoitteita ja käytännön toimintamalleja eri kouluasteilla.

Paras tapa jalkauttaa strategiaa on käytännön toiminta. Aamiaistilaisuudessa sovittujen treffien suuri määrä osoitti, että yhteiset kohtaamistilaisuudet ovat yksi tehokas tapa koulu-yritysyhteistyön vahvistamisessa osana opetussuunnitelmaan kuuluvaa yrittäjyyskasvatusta.

Lue lisää yrittäjyyskasvatuksesta Oulun kaupungin verkkosivuilta.

Lisätiedot:

Satu Kaattari, yrittäjyyskasvatuksen koordinaattori, sivistys- ja kulttuuripalvelut, satu.kaattari[at]ouka.fi

Helena Vikstedt, asiantuntija, yrittäjyyskasvatus, BusinessOulu, helena.vikstedt[at]businessoulu.com

Oulun seudun elinkeinokatsaus 2/2015

$
0
0

Positiiviset merkit Oulun seudulla:

  • Oulun seudun yritysten yhteenlaskettu liikevaihto kasvoi hieman edellisvuodesta vuoden kahdella ensimmäisellä neljänneksellä.
  • Kasvu oli vahvaa rakentamisessa sekä seudun talouden kannalta keskeisellä informaatio- ja viestintäalalla, jossa erityisesti henkilöstömäärä kehittyi positiivisesti. Myös teollisuuden henkilöstömäärä kääntyi kasvuun.

Oulun seudun yritysten liikevaihdon trendi pysyi vuoden 2014 alun laskun jälkeen lähes ennallaan, mutta kääntyi hienoiseen kasvuun kuluvan vuoden alkupuolella. Vuoden alkupuolen aikana liikevaihto oli keskimäärin vajaan prosentin korkeammalla tasolla kuin edellisen vuoden vastaavaan aikaan. Valtakunnallisesti liikevaihdon trendi kääntyi laskuun viime vuoden lopussa ja trendin lasku jatkui kuluvan vuoden alkupuolella. Oulun seudun viennin trendin lasku pysähtyi viime vuoden jälkipuoliskolla, mutta jatkui kuluvan vuoden alkupuolella. Vuoden takaiseen verrattuna seudun vienti oli seudulla keskimäärin noin prosentin alemmalla tasolla. Vuoden 2010 tasoon verrattuna vienti on laskenut seudulla yli kymmenyksen. Yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on kasvanut Oulun seudulla 4 % viiden vuoden takaisesta. Koko maassa liikevaihto on kasvanut 5 % vuodesta 2010.

Liikevaihto kasvoi eniten rakentamisessa, jossa liikevaihdon kasvua kertyi 10 % vuoden takaisesta. Rakentamisen lisäksi liikevaihto kasvoi vuotta aikaisemmasta informaatio- ja viestintäalalla, majoitus- ja ravitsemistoiminnassa sekä liike-elämän palveluissa. Teollisuudessa, kaupassa sekä kuljetuksessa ja varastoinnissa liikevaihto laski vuoden alkupuolella hieman edellisvuodesta. Kotitalouksien palveluissa liikevaihto aleni reilun prosentin.

Yritysten yhteenlaskettu palkkasumma kasvoi edellisvuodesta noin 2 %. Palkkasumma kasvoi vahvasti informaatio- ja viestintäalalla, terveys- ja sosiaalipalveluissa sekä teollisuudessa. Palkkasumma supistui vuoden takaiseen verrattuna liike-elämän palveluissa ja rahoitustoiminnassa. Seudun henkilöstömäärän trendi kääntyi kasvuun viime vuoden lopussa ja trendi nousi edelleen kuluvan vuoden alkupuolella. Edellisen vuoden vastaavaan aikaan nähden henkilöstömäärä kasvoi reilun prosentin. Henkilöstömäärä kasvoi vuoden alkupuolella eniten informaatio- ja viestintäalalla. Henkilöstömäärän laskua oli eniten majoitus- ja ravitsemisalalla.

Arctic Valley – Pohjoisen yhteistyön alusta

Pohjoisen Euroopan suuret kaupungit Oulu, Luulaja ja Tromssa ovat kasvavia, dynaamisia kaupunkiseutuja, joilla on paitsi eroja, myös lukuisia yhdistäviä tekijöitä. Kaupunkiseudut toteuttavat aktiivisesti uutta yhteistä Arctic Valley -strategiaa, jolla markkinoidaan, koordinoidaan ja kehitetään Norjan, Ruotsin ja Suomen pohjoisten alueiden yhteistyötä. Katsauksen vaihtuvana teemana tällä kertaa Oulun, Luulajan ja Tromssan alueiden väestöjen ja elinkeinojen vertailut.

Oulun seudun elinkeinokatsaus

Oulun seudun elinkeinokatsauksessa kuvataan ja analysoidaan Oulun seudun aluetaloutta ja yritystoimintaa tuoreita, luotettavia ja havainnollisia indikaattoreita käyttäen. Katsauksen julkaisee BusinessOulu ja toimittaa Kaupunkitutkimus TA Oy. Katsaus ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

Lue koko julkaisu tästä (pdf) tai ISSUU-muodossa tästä.

Lisätietoja
Asiantuntija Urpo Tuomela, BusinessOulu
Puh. 044 703 1390 urpo.tuomela@businessoulu.com

Toimitusjohtaja, tutkija Seppo Laakso, Kaupunkitutkimus TA Oy
Puh. 0500 970 082 seppo.laakso@kaupunkitutkimusta.fi


Oulun rantakortteliin syntyy 5000 neliön pelialan kansainvälinen keskus

$
0
0

Hill Climb Racing –mobiilipelistään ja peliyhtiöiden yhteistyöstä tunnetuksi tullut Fingersoft perustaa korttelin kokoisen pelikampuksen Oulun Aleksanterinkatu 4-6:een Pohjoisen Skandinavian pääkaupunkiin. Oulun ydinkeskustassa sijaitsevat arkkitehtiosaston tilat siirtyivät lokakuussa miljoonamenestykseen nousseelle Fingersoftille ja oululaiselle Rakennusteho Group Oy:lle. Kyseessä on kansainvälisesti ainutlaatuinen vieläpä yksityisellä rahalla syntynyt ketterä yritysten keskittymä suuren teknologiakaupungin ydinkeskustassa.

”Korttelin arvorakennuksille koittaa uusi elämä kansainvälisenä pelialan keskuksena. Luomme alueelle elämää, yleisökahvilan, pelialan koulutusta ja erilaisia liitännäispalveluja kuten kuntosali, kahvila tai tilitoimisto ja tietenkin kunnon palaveri- ja saunatilat. Korttelista tulee useiden oululaisten peliyritysten kotipesä”, kertoo Fingersoftin toimitusjohtaja Teemu Närhi.

Korttelin historia ulottuu pitkälle, sillä suojelumerkityt rakennukset ovat osa Oulun kulttuuriperintöä aina 1800-luvulta saakka.
”Yhteistyökumppanimme Rakennusteho remontoi keskustaan meille unelmien toimitilan, josta löytyy kaikki tarvittava aina auditoriosta äänitysstudioon”, Närhi kertoo.

Taantuma nujerretaan vain uusilla, rohkeilla ideoilla. Uskomme Fingersoftin suunnitteleman pelialan keskuksen olevan kaupungin kehitykselle samalla tavalla merkityksellinen virstanpylväs kuin Teknologiakylän perustaminen yli 30 vuotta sitten”, Rakennustehon toimitusjohtaja Jaakko Moilanen sanoo.

”Huolehdimme, että peliyritykset pystyvät mahdollisimman hyvin keskittymään omaan työhönsä”, Moilanen lisää.
Tämä merkitsee käytännössä sitä, että Startupit saavat paikan missä voivat työskennellä ja samalla verkostoitua jo vakiintuneiden yritysten kanssa. Lisäksi samasta paikasta löytyvät kaikki tarvittavat kontaktit niin rekryyn, julkaisuun kuin rahoitukseenkin.
Fingersoftin mukaan yhteistyöhön pyritään luonnollisesti BusinessOulun, Finnveran, Tekesin ym. tahojen kanssa, jotta toiminta olisi mahdollisimman sujuvaa ja kehittäjät voisivat keskittyä nimenomaan peleihin.

Pelikampus aloittaa yliopistotoimintojen siirryttyä Linnanmaalle vuoden 2016 loppuun mennessä.

Alueen myi pelikäyttöön Suomen Yliopistokiinteistöt Oy.

iLOQ tuo markkinoille edullisen lukituksen ja kulunohjauksen yhdistävän järjestelmän

$
0
0

Elektromekaanisten lukkojen Suomen markkinajohtaja iLOQ laajentaa uudelle liiketoiminta-alueelle, kulunohjausjärjestelmiin. Lukituksen ja kulunohjauksen saumattomasti yhdistävän iLOQ Online -laajennuksen myötä iLOQ täyttää tavallisten kiinteistöjen kulunohjaustarpeet vaivattomasti ilman korkeita kustannuksia ja tarpeettomia ominaisuuksia. iLOQ Online -laajennus on ensiesittelyssä FinnSec 2015 -messuilla Messukeskuksessa 18.11.–20.11.2015.

Pääsyä kiinteistöihin voidaan hallita usealla eri tavalla kiinteistön käyttötarkoituksesta riippuen. Perinteisin on pelkkä mekaaninen lukitusjärjestelmä. Toinen vauhdilla yleistyvä vaihtoehto on mekaanisen järjestelmän korvaava digitaalinen lukitusjärjestelmä, kuten esimerkiksi iLOQ S10. Kolmas, varsinkin toimitiloista tuttu vaihtoehto, on elektroninen etähallittu kulunohjausjärjestelmä, jossa käytetään tyypillisesti RFID-avainta eli niin sanottua muovilätkää. iLOQ täydentää tarjontaansa kulunohjauksen etähallintaan iLOQ Online -ratkaisulla.

- Kantavana ajatuksena on se, että pääosa kiinteistön ovista toimivat edelleen ilman paristoja ja kaapelointia toimivilla iLOQ S10 -lukoilla ja -avaimilla, mutta esimerkiksi sisäänkäyntiovet liitetään iLOQ Online -järjestelmään. Näiden lukkojen pääsyoikeuksia voidaan muuttaa, lokitietoja lukea ja niitä voidaan ohjata etänä, kertoo iLOQin toimitusjohtaja Mika Pukari.

- Tällä hetkellä asuin-, toimitila- ja teollisuuskiinteistöissä on tyypillisesti käytössä jokin mekaaninen lukitusjärjestelmä ja jonkinlainen sähköinen kulunohjausjärjestelmä, kuten esimerkiksi numerokoodilukko tai kulkutunnisteella toimiva lukija. iLOQin lukituksen ja kulunohjauksen yhdistävä järjestelmä korvaa tämän tuplajärjestelmän, jonka hallinnointi on vaivalloista ja kallista, hän jatkaa.

Neljäs ja kaikkein järein vaihtoehto kiinteistön kulunohjaukseen on kulunvalvonnan, kamerat ja rikosilmoitinlaitteet integroiva reaaliaikainen valvontajärjestelmä. Nämä raskaat integroidut turvajärjestelmät sopivat hyvin jatkuvaa valvontaa vaativiin kiinteistöihin, kuten lentoasemille. iLOQin kulunohjausratkaisu on suunniteltu tavallisten yritysten toimitilojen, asuinkiinteistöjen, teollisuuden, sairaaloiden sekä kuntien ja kaupunkien kiinteistöjen tarpeisiin, joissa keskeistä on hallita pääsyoikeuksia eikä valvoa reaaliaikaisesti kiinteistöä.

- Olemme saaneet asiakkailtamme palautetta siitä, että nämä perinteiset valvontajärjestelmät eivät vastaa heidän tarpeisiin. Tärkein tehtävämme on aiemmin ollut ratkaista mekaaniseen lukitukseen liittyvät kustannus- ja turvallisuusongelmat. Nyt olemme valmiita laajentamaan tarjontamme kulunohjauspuolelle, Pukari kertoo.

- Kulunohjausjärjestelmämme tärkeimmät ominaisuudet on pystyä digitaalisesti ja etänä rajaamaan kiinteistössä liikkuvien kulkemista, helpottaa kulkemista paljon käytetyissä ovissa sekä tallentaa kulkutapahtumia mahdollista jälkitarkastelua varten. Tarjoamme tämän kaiken nyt kustannustehokkaasti ja helposti samalla monille tutulla iLOQ-lukitusjärjestelmällä, johon nyt saa tämän kulunohjauslaajennuksen, Pukari havainnollistaa.

iLOQ S10 Online -kulunohjausjärjestelmä on ensiesittelyssä FinnSec 2015 -messuilla iLOQ:n osastolla 6C99. Messut pidetään Helsingin Messukeskuksessa 18.11.–20.11.2015.

Mihin tarpeisiin iLOQ S10 Online -kulunohjausjärjestelmä vastaa?

  1. Helppo kulkeminen: Paljon käytetyistä ovista voidaan kulkea avainta näyttämällä etälukijassa tai haluttuina kellonaikoina PIN-koodilla. Sähköistä lukkorunkoa voidaan ovikohtaisesti ohjata auki esimerkiksi päiväsaikaan.
  2. Kulkutapahtumien taltiointi: Oven avaamisesta, lukkopesää tai lukijaa käyttämällä, jää aina digitaalinen jälki. Tätä tietoa voidaan tarkastella jälkikäteen helposti ja nopeasti, kun sille on tarvetta.
  3. Nopeat ja helpot muutokset: iLOQ S10 Online -kulunohjausjärjestelmässä on luonnollisesti iLOQ-järjestelmän normaalit vahvuudet. Avaimen katoaminen ei aiheuta ongelmia, koska se voidaan poistaa digitaalisesti käytöstä. Avaimen pääsyoikeudet on helposti muokattavissa kiinteistön käyttäjän tarpeiden mukaan ja tilojen käyttäjä tarvitsee vain yhden avaimen. Tilojen käyttötarpeiden muuttuessa lukkoja ja avaimia ei tarvitse uusia, sillä ne voidaan ohjelmoida uudelleen. Lukitusjärjestelmän ylläpito on helppoa, sillä järjestelmän ohjelmistosta nähdään reaaliaikainen tieto muun muassa kulkuoikeuksista, kulkukoodeista, avaimista, lukoista ja nyt myös lukijoista kiinteistön pohjakuviin sijoitettuna.

Lue liitteenä olevasta tuote-esitteestä tarkemmin iLOQin kulunohjausjärjestelmän toiminnasta, asennuksesta ja teknisistä yksityiskohdista.

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Mika Pukari, iLOQ Oy, mika.pukari@iLOQ.com, puh. 040 3170 211

iLOQ Oy on lukitusalan teknologiamurrosta johtava suomalainen kasvuyritys. iLOQ on kehittänyt maailman ainoan digitaalisen lukitusjärjestelmän, joka tuottaa tarvitsemansa energian avaimen työntöliikkeestä. iLOQ S10-järjestelmä ratkaisee avainten katoamiseen ja kopiointiin, lukituksen ylläpitoon sekä elinkaarikustannuksiin liittyvät ongelmat ympäristöystävällisesti ilman paristoja. iLOQ Online järjestelmän avulla järjestelmä on nyt laajennettavissa helposti täysin etähallittavaksi. iLOQ nostaa lukitusturvallisuuden pysyvästi uudelle tasolle. www.iLOQ.com

iLUMNET-järjestelmä tekee valaistuksesta älykästä

$
0
0

Älykkään valaistuksen kysyntä kasvaa nyt hurjaa vauhtia. Valaistuksen ohjauksen hyödyt ovat selkeät – se säästää energiaa keskimäärin 50% verrattuna ei-ohjattuun led-valaistukseen, luoden samalla entistä miellyttävämmän elinympäristön kaikille valaistuksen käyttäjille.

Valopaa Oy tuo markkinoille uuden älykkään valaistuksenohjausjärjestelmän iLUMNET. Järjestelmä on kokonaisvaltainen ratkaisu valaistuksen hallintaan. Se sisältää pilvipalveluna toimivan LUMOSCOPE hallintaohjelman, älykkäitä laitteita valaistuksen ohjaukseen, sekä älykkäitä moduuleja joiden avulla valaisimet toimivat osana iLUMNET-järjestelmää.

Älykäs valaistus kaikkien ulottuville

Kaikki valaistusalalla työskentelevät voivat olla osa iLUMNET perhettä. Valaisinvalmistajat voivat tehdä valaisimistaan älykkäitä käyttämällä niissä iLUMNET-järjestelmän älykkäitä moduuleja, joiden avulla valaisimet kommunikoivat muun järjestelmän kanssa.

Valaisinfran omistajat ja hallinnoijat voivat käyttää ilUMNET-järjestelmää oman valaistuskantansa hallinnointiin. iCONTROL-yleisohjaimen avulla järjestelmään on helppo lisätä myös muita kuin iLUMNET-yhteensopivia valaisimia ja ohjauslaitteita. Valaistuksen keskitetty hallinta ja käyttöönotto on helppoa LUMOSCOPE pilvipalvelun avulla.

Oululaista tekoa

iLUMNET on Valopaan insinöörien ja muiden oululaisten yritysten luomus. Järjestelmässä käytetään useiden oululaisten yritysten tekniikkaa ja osaamista. Pilvipalvelun serveri kaikkine tietoineen on myös paikallisen yrityksen 24/7 hallinnassa. Kotimaisuusaste on korkea.

Tehdään yhdessä valaistuksesta älykästä!

Lue lisää: www.ilumnet.com

City of Oulu joins PuzzlePhone B2B pilot deployment in 2016

$
0
0

Circular Devices Ltd., the Finnish startup behind the PuzzlePhone modular devices, announces the support from City of Oulu in the pilot deployment of the PuzzlePhone in 2016.

Circular Devices has been working since its incorporation in September 2014 to develop and enhance its internal business structure, securing funds to make operations as sustainable as possible, as well as to develop a high-quality partners network to ensure the long term success of the PuzzlePhone device, the PuzzlePhone Compatible Open Standard, and the reshoring of the design, engineering and manufacturing capacities back to Europe. Oulu region is a key element in this effort as the powerful, and continuously working, talent pool and business expertise in the mobile field in this city is unbeatable. BusinessOulu is completely committed to the business and economic development of the Oulu region to support an improved quality of life and creation of new jobs.

The PuzzlePhone R&D is already involving several Oulu based companies, among the development and manufacturing partners that are based in Finland. The mid term relevance of PuzzlePhone will be increased when mass production starts, as the device will be assembled in Oulu.

Oulu will be the first device testing city for the initial PuzzlePhone Pilot deployment in 2016. City of Oulu and its administrations will be the first organizations to test the PuzzlePhone in a corporate and government environment. This pilot project aims to confirm the convenience to organizations and business given by a modular mobile platform with the best procurement value, inventory maintenance and upgrade and reuse.

Other additional values that the PuzzlePhone will provide are the added security offered by a product developed and manufactured locally. Public officers care more about where and how citizens data is handled, in that sense a device fully engineered and assembled locally give a degree of security and confidence that no one else can match. Furthermore, the modular design of the PuzzlePhone will allow for custom designed modules for application in emergency and public services, including healthcare.

Circular Devices and City of Oulu city are planning to develop a PuzzleLab in Oulu. PuzzleLab is a program supporting individuals, startups and established companies in producing their own mobile hardware based dream solutions in the form of a PuzzlePhone module, in order to gain fast growth and product-to-market access for new mobile solutions. PuzzleLab will support the creation of custom PuzzlePhone Compatible modules for specific applications. PuzzlePhone is the platform that empowers dreams of new hardware producers by lowering the barrier to market. PuzzleLab will be developed in cooperation with Oulu Open Innovation Platforms, within the Six City Strategy.

“Oulu region is the Finnish Silicon Valley, especially for developing mobile handsets and devices from an idea to market ready products. We are thankful that Circular Devices has chosen Grant4Com and its partners to develop PuzzlePhone in Oulu region. This project creates know-how and employment to productize modular and sustainable cellular phones”, says Janne Mustonen, Key Account Director, ICT from BusinessOulu.

“We believe in Circular Economy, and the simple yet efficient solution that PuzzlePhone represents by Design with its three easy to upgrade and replace modules seems to be the most realistic approach to date when it comes to eWaste and smartphones.” Says Alejandro Santacreu, CEO of Circular Devices. “PuzzleLab is a exciting initiative that will be extended to more cities in the future”.

PuzzlePhone, upgradeable, sustainable, incredible!

 

About Circular Devices Ltd. / PuzzlePhone
Circular Devices Ltd. is the Finnish company developing PuzzlePhone, the first modular smartphone that is easily reparable and upgradeable based on the PuzzlePhone Compatible Open Standard.

PuzzlePhone maximizes the product life cycle and minimizes the creation of e-waste by developing modular and easily upgradeable hardware for its mobile devices.

PuzzlePhone Compatible Open Standard is a European initiative combining the best and the most advanced design and engineering, from South to North and from East to West.

We don’t dream of the future; we build it.

This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 680640.

 

www.PuzzlePhone.com - www.twitter.com/thePuzzlePhone - www.facebook.com/PuzzlePhone

If you have further questions about Circular Devices, PuzzlePhone or PuzzlePhone Compatible Open Standard
or want a 1-2-1 meeting/interview please contact:

Juan Díaz, Dircom, Social & PR at Circular Devices Oy
juan@puzzlephone.com • mob +358 465 96 79 58.

Janne Mustonen, Key Account Director, ICT BusinessOulu
janne.mustonen@businessoulu.com +358456752929

Pohjois-Pohjanmaan Kasvupolku® starttaa

$
0
0

Pohjois-Pohjanmaan kasvupartnerit haastavat sinut mukaan kasvupolulle! Toista kertaa järjestettävään kasvupolkuun valitaan 15 suurimman kasvupotentiaalin omaavaa yritystä. Kasvupolun aikana yritykset saavat ainutlaatuista sparrausta Suomen liike-elämän huipuilta, jo kasvun tehneiltä asiantuntijoilta - maksutta. Nämä kokeneet myllärit auttavat yrityksiä löytämään kasvun eväitä ja avaavat ovia Suomen suurimpaan kasvuverkostoon. Toteuta kasvusi meidän avulla.

Kasvupolun voittajat palkitaan paikallavaltakunnalliseen Kasvu Open 2016 Karnevaaliin! Kaikki mukaan valitut yritykset saavat arvokkaita kontakteja sekä vahvistusta kasvuideoilleen, sekä kaksi lippua valtakunnalliseen Kasvu Open Karnevaaliin.

TERVETULOA sytyttämään kasvun kipinäsi starttiin 16.3.2016 Ouluun!

Voit myös hakea suoraan sparrauskilpailuun. Kaikki hakemuksen jättäneet yritykset saavat lipun Kasvu Open Karnevaaliin. Hae mukaan 31.3.2016 mennessä!

Lisätietoja ja ohjeet: www.kasvuopen.fi/kasvupolut/pohjois-pohjanmaan-kasvupolku
Ilmoittaudu starttiin: www.lyyti.fi/group/Startti_3801

Avaa Kasvupolun pdf-esite tästä

Viewing all 298 articles
Browse latest View live